Avto
169 ogledov

Slovaški delavci v VW s podporo vlade do višjih plač!

VW tovarna EPA
Zaposleni v avtomobilskem podjetju Volkswagen Slovakia so po šestdnevni stavki z vodstvom dosegli dogovor, v skladu s katerim se bodo njihove plače zvišale za 14,2 odstotka

Slovaški delavci v VW, ki so stavkali sploh prvič, so v večini uspeli s svojimi zahtevami.

Z vodstvom so dosegli dogovor, da se bodo njihove plače do avgusta 2019 zvišale za 14,2 odstotka. Sindikat si je sprva prizadeval za 16-odstotno zvišanje, ob tem pa so dosegli še enkratno finančno izplačilo v višini 500 evrov za vse delavce ter dodatni dan dopusta v letih 2018 in 2019 ob izpolnjenih določenih pogojih.

Povprečna mesečna plača v tovarni je sicer 1.800 evrov, kar je enkrat več od povprečja na Slovaškem. A približno 70 odstotkov od 12.300 zaposlenih, ki ustvarjajo eno izmed najboljših tovarn v skupini Volkswagen, je zahtevalo, naj jim zato delodajalce izplačajo plače primerljive nemškim.

Podprl jih je tudi premier ...

Slovaški premier Robert Fico, ki jih je stavkajoče podprl, je dejal, da je na mestu vprašanje, zakaj so delavci na Slovaškem plačani veliko manj kot v Nemčiji: "Plače so relativno visoke, če jih primerjamo s slovaškim povprečjem. Kljub temu je zame vprašanje, zakaj ima nekdo, ki dela na Slovaškem enkrat ali še več kot to manjšo plačo kot delavec nekaj 100 kilometrov stran v Nemčiji."

Slovaški finančni minister opozarja na pomembnost VW tovarne za gospodarstvo države in njen razvoj. Dnevni promet tovarne je 6,3 milijona evrov.  Prav Volkswagnova zgodba na Slovaškem pa je k njim privabila številne proizvajalce vozil (skupino PSA, Kio in nazadnje Jaguar Land Rover).

Komentarjev 13
  • alojzr 22:32 26.junij 2017.

    Višje plače lahko izsiliš le začasno. Na dolgi rok boš brezposeln.

  • MihaMB 22:23 26.junij 2017.

    Sicer ne razumem, kaj si hotel povedat, je pa res, da bo "Magna" postala splošna slovenska metafora za en rek iz daljne preteklosti - tujega nočemo, svojega ne damo...ja, tako zarukani smo...

  • Ferluci 21:48 26.junij 2017.

    V Magni štajerci ne bodo delali. Delalo bo 200 Madžarov in 200 Hrvatov, pa dva skladiščnika - štajerca!