Avto
262 ogledov

Slovaški delavci v VW zahtevajo primerljivejše plače z nemškimi

VW tovarna EPA
70 odstotkov od 12.300 zaposlenih v Volkswagnu na Slovaškem se je odločilo za stavko. Zahtevajo višje plače, ki so sicer enkrat višje od slovaškega povprečja, a hkrati krepko nižje, kot čez mejo v VW tovarnah v Nemčiji.

Koncern Volkswagen na Slovaškem izdeluje nekatere najbolj ekskluzivne modele kot so porsche cayenne, audi Q7, VW touareg in bentley bentayga, kot tudi malčke VW up!, škoda citigo in seat mii. 

Ne zahtevajo le službe, ampak tudi boljše plače

Prav Volkswagnova zgodba na Slovaškem, ki je privabila številne proizvajalce vozil (skupino PSA, Kio in nazadnje Jaguar Land Rover) je ena uspešnejših v Evropi. Volkswagen je lani na Slovaškem proizvedel 388.687 vozil, vendar pa se očitno Slovaki ne bodo več zadovoljili zgolj s tem, da imajo službo in plačo, ampak zahtevajo večje plače. Nezaposlenost na Slovaškem je sicer vsega 7,4 odstotna, najnižja po letu 2008 in začetku finančne krize.

Sploh prva stavka

Slovaški delavci v VW stavkajo sploh prvič. Zahtevajo, da se njihove plače povečajo za 16 odstotkov, hkrati pa so zavrnili ponudbo vodstva, da jim letos plače povečajo za 4,5 odstotka, prihodnje leto pa za 4,2 odstotka, ob tem pa so jim obljubili še enkratno izplačilo v višini 350 evrov. Povprečna mesečna plača v tovarni je sicer 1.800 evrov, kar je enkrat več od povprečja na Slovaškem.

Obisk tovarne Kia Motors v Žilini | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

"Več let smo med najboljšimi tovarnami skupine Volkswagen. Kljub temu imamo veliko manjše plače kot v Nemčiji. Če tega ne bomo zahtevali sami, na Slovaškem ne bomo nikoli plačani enakovredno," sporoča sindikat delavcev, ki zahteva tudi podporo vlade.

Pri VW ne komentirajo, kakšne so lahko posledice stavke, katere vzrok so vse večji prihodki koncerna, ki se ne delijo tudi med delavce v vzhodnem bloku. Zaradi nizke nezaposlenosti tovarne v osrednji Evropi vse težje privabljajo usposobljene delavce v svoje vrste, kar je trenutno največja skrb avtomobilskih proizvajalcev.

Slovaški BDP močno odvisen od avtomobilskih tovarn

Slovaški premier Robert Fico je dejal, da je na mestu vprašanje, zakaj so delavci na Slovaškem plačani veliko manj kot v Nemčiji. "Plače so relativno visoke, če jih primerjamo s slovaškim povprečjem. Kljub temu je zame vprašanje, zakaj ima nekdo, ki dela na Slovaškem enkrat ali še več kot to manjšo plačo kot delavec nekaj 100 kilometrov stran v Nemčiji," se sprašuje.

Slovaški finančni minister opozarja na pomembnost VW tovarne za gospodarstvo države in njen razvoj. Dnevni promet tovarne je 6,3 milijona evrov. Že 12-dnevna stavka pa bi zmanjšala slovaški BDP za 0,1 odstotka.

Komentarjev 3
  • Gigiiinjo 17:20 21.junij 2017.

    čisto pravilno jebote. če si uspešen plačaš več fertik.ta dva komada spodaj sta pa čista slovenca to vama pa morem priznat. fauš sto na uro

  • krtmen1 16:41 21.junij 2017.

    Naivneži. Za enako ceno delovne sile švabi ne bi odpirali tovarn na vzhodu - bi jih raje kar doma. Plus požrešni so - plače še enkrat višje od povprečja....norca se delajo iz belega kruha.Sicer pa lahko WV za 1800€ pride v Slovenijo.

  • wolf.ata 13:04 21.junij 2017.

    še vedno so bolje plačani kot v Sloveniji,100%