Avto
1019 ogledov

Slovenci brez avtomobila ne moremo niti na dopust

Prtljaga
V navezanosti na osebni avtomobil smo daleč pred vsemi državami Evropske unije.

Prebivalci Slovenije se med prebivalci EU v največji meri odločajo za potovanja z avtom, obenem pa so tudi med tistimi, ki se v največji meri odpravijo v tujino, kažejo ta teden objavljeni podatki evropskega statističnega urada Eurostat za leto 2017. V EU sicer prebivalci tri četrtine potovanj opravijo znotraj držav, kjer prebivajo.

Avto Včlanili smo se v avtomobilski kult

Podatki Eurostata za predlani kažejo, da so prebivalci EU opravili 1,3 milijarde potovanj oz. štiri odstotke več kot v 2016, pri čemer je povprečno potovanje trajalo 5,1 dneva. Na teh potovanjih so tako ustvarili 6,4 milijarde prenočitev.

Skoraj tri četrtine (73 odstotkov) vseh potovanj so prebivalci EU ustvarili znotraj držav, v katerih prebivajo. Med 27 odstotki potovanj v tujino jih je 80 odstotkov odpadlo na druge članice unije.

kovček zemljevid letalo potovanje turizem dopust | Avtor: Profimedia Profimedia

Poškodba  avta karoserija praska Kaj deluje Avto Kako popraviti praske na avtomobilu

Avto, letalo, vlak

Prebivalci EU so za potovanja v največji meri uporabljali lastno ali najeto osebno vozilo (64 odstotkov primerov). Sledila so potovanja z letalom (17 odstotkov) in vlakom (11 odstotkov). Pri tem so pri potovanjih v tujino prevladovala potovanja z letalom (56 odstotkov primerov), pri domačih potovanjih pa potovanja z avtomobilom (76 odstotkov).

Skoraj polovica (49 odstotkov) vseh potovanj prebivalcev EU je bila turistične narave, v 35 odstotkih primerov je šlo za obiske sorodnikov in prijateljev, 12 odstotkov pa je bilo službenih poti.

zastoji kolone ceste | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Slovenci najbolj navezani na avtomobile

Osebna vozila so bila najbolj priljubljeno potovalno sredstvo za prebivalce Slovenije, saj so ti 85 odstotkov vseh potovanj opravili z motornimi vozili. Sledili so prebivalci Portugalske (80 odstotkov), Češke (79 odstotkov) ter Španije in Bolgarije (77 odstotkov). Na drugi strani so osebna vozila najmanj uporabljali v Luksemburgu in na Cipru (48 odstotkov) ter na Irskem (49 odstotkov).

Jernej Bolka PREHITEVAMO EVROPO Avto Prodajalci avtomobilov od kupcev ne dobijo več klasičnega vprašanja

Letala so v največji meri uporabljali prebivalci manjših otoških držav Malta (63 odstotkov), Ciper (49 odstotkov) in Irska (43 odstotkov), v šestih državah - Romuniji, Bolgariji, na Češkem in Hrvaškem ter v Sloveniji - pa je bil ta delež nižji od 10 odstotkov.

Vlake so za potovanja v največji meri uporabljali v Franciji (15 odstotkov) in Nemčiji (14 odstotkov), ki sta obe znani po razvejanem železniškem omrežju.

Izlet z vlakom | Avtor: A. Š. A. Š.

Nissan Leaf Naredil je izračun stroškov Avto Slovenec, ki naredi na leto 40 tisoč kilometrov na elektriko

Največkrat na Hrvaško

Največji delež potovanj v državi prebivališča med vsemi potovanji so beležili v Romuniji (94 odstotkov), Španiji (91 odstotkov), na Portugalskem (89 odstotkov), v Grčiji (88 odstotkov), Franciji (87 odstotkov) in v Bolgariji (86 odstotkov). V tujino so medtem v največji meri potovali prebivalci Luksemburga (98 odstotkov), Belgije (80 odstotkov), Malte (68 odstotkov) in Slovenije (62 odstotkov). Slovenci sicer po podatkih Statističnega urada RS daleč največ potovanj v tujino ustvarimo na Hrvaško.

Najdlje so v povprečju trajala potovanja prebivalcev Grčije (9,9 dneva), najmanj pa prebivalca Romunije (3,9 dneva). V Sloveniji je bila dolžina potovanja s 4,3 dneva nekoliko pod povprečjem EU.


 

Komentarjev 2