Avto
23 ogledov

Slovenci Opla postavljajo pred Chevrolet

Opel proti Chevroletu GM
Chevrolet je znamka, ki je pri kupcih v zadnjih letih požela zanimanje. Tudi zaradi sodobne oblike in tehnološke podobnosti z Oplom. A Slovenci imajo še vedno raje tradicionalne znamke, kot je Opel, tudi, če je cenovno uvrščen višje od Chevroleta.

Chevrolet po letu 2015 ne bo več množično prisoten v Zahodni in Vzhodni Evropi zaradi zaostrenih poslovnih okoliščin, so pojasnili pri GM-u. S tem so odprli vrata Oplu, ki si je s Chevyjem delil kar nekaj modelov.

GM bo na boljšem zaradi močnejšega Opla, so prepričani pri General Motorsu, saj naj bi umik Chevroleta, s katerim sta imeli znamki veliko skupnega, a sta se marsikdaj borili tudi za iste kupce, pripomogel k hitrejšemu okrevanju nemške znamke.

Obrat za 180 stopinj!

Še pred letom dni je bila zgodba videti povsem drugače. Chevrolet je želil zgraditi globalno blagovno znamko, Opel je bil odrinjen v drugi plan. V Evropi, kjer je Chevrolet nadomestil nekdaj neugledni Daewoo, po uspešni uveljavitvi v zadnjih letih, ko so predstavili številne nove, moderne modele, ki so bili za nameček še cenovno ugodni, pa je že "skakal v zelje" Oplu, v odmevih na umik Chevroleta iz Evrope pišejo nemški mediji.

Opel v Evropi uspešnejši kljub višji ceni

Chevrolet je tudi na račun dragega razvoja Opla dobil poceni tehnologijo, posledično je bil tudi cenovno ugodnejši, zadnji modeli pa so postali celo oblikovno zelo podobni - opel mokka in chevrolet trax, opel insignia in chevrolet malibu, opel ampera in chevrolet volt, tudi opel astra je z obliko notranjosti zelo sorodna chevroletu cruze, s katerim si deli tudi motorizacijo.

Kljub nižji ceni od Opla pa Chevroletu prodor na Zahodni evropski trg ni uspel. Njegov delež (1 odstotek) je bil v Evropi občutno manjši od Opla (šest odstotkov). Tudi v Sloveniji, kjer je Opel v obdobju ob lanskega do letošnjega novembra po podatkih Sekcije za motorna vozila prodal 3151 vozil, Chevrolet pa le 1065 vozil.

Najpogostejša izbira slovenskih voznikov

Najbolj priljubljeni Oplovi modeli v zadnjem letu dni pri nas so bili corsa (1007 registriranih modelov), sledijo astra (819), insignia (337), zafira (298) in mokka (254). Pri znamki Chevrolet so Slovenci najbolj posegali po aveu (639 registriranih v zadnjih 12 mesecih), sledijo cruze (432), spark (173), trax (102) in orlando (69). V primerjavi z Oplom je bil Chevrolet bolj uspešen zgolj pri prodaji srednje velikga suva captiva, ki so jih v zadnjih 12 mesecih pri nas registrirali (45), Oplu na drugi strani je uspel registrirati le deset antar.

Komentarjev 5
  • fordA 11:53 08.december 2013.

    Zakaj potem ti voziš najmanj zanesljivi RENAULT ? Znamko z najdražjimi rednimi servisi in znamko avtomobila z najmanjšo tovarniško garancijo ? Dve leti ali 80.000 splošne garancije ! Tisto 5 let ali 100.000 je za doplačilo !!! Kupi si Korejca Pa ne pametuj !!!

  • mb 13:04 06.december 2013.

    insignia tudi ni ravno avto nižjega cenovnega razreda...

  • spenjac 12:45 06.december 2013.

    Vozim insignio (bencinarja) že 4 leta, brez najmanjših problemov. Lepo narejeno in kvalitetno. Je pa verjetno res,da za precej manj denarja dobiš podoben avto korejske izdelave...