Avto
3898 ogledov

Slovenci radi kupujemo prestižne ure

Breitling premiere, breitling top time
1/15
MatijaJanežič
Podjetje Malalan iz Ljubljane nam je predstavilo novoti iz ponudbe švicarske znamke Breitling. Hkrati nas je zanimalo, koliko Slovencev je za uro pripravljenih odšteti nekaj tisočakov.

Ure znamke Breitling so slovenskim ljubiteljem ur gotovo dobro znane, saj gre za eno najbolj uglednih imen v zgodovini urarstva. Čeprav nas večina znamko takoj poveže z tehničnimi urami, ki so pustile svoj pečat v svetu letalstva, pomorstva in ekstremnih športnih in znanstvenih dosežkov, je malce manj znano dejstvo, da Breitling od leta 2018 izdeluje tudi izrazito elegantne ure.

Chevrolet corvette Avto 60 let oblikovanja ameriške ikone

Breitling premiere, breitling top time | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Te so bile tudi predmet tokratne predstavitve v hotelu ONE66 v Ljubljani. Malalanov poslovodja Stane Ravnikar nam je povedal, da je dogodek namenjen predvsem dvema kolekcijama Breitlingovih ur. Prva je kolekcija Premier, s katero je Breitling leta 2018 obudil zbirko elegantnih ur, ki jih je znamka krajši čas ponujala po letu 1945 in jih je potem po določenem času spet umaknil. Willy Bretitling je hotel z njimi dokazati, da lahko znamka, ki je bila znana bolj po preciznih letalskih instrumentih, izdela tudi elegantni časomer.

Druga novost, ki so jo predstavili tokrat, pa so ure v avtomobilski kolekciji Top Time, oziroma predvsem nova ura , ki spominja na legendarni ford thunderbird. Zbirka Top Time sicer obuja zbirko ur, s katero je hotel Willy Breitling v urarski izdelek prestaviti duha eksperimenitranja, zabave, svobode in energije, ki je preveval šestdeseta let in ki ga je med drugim simboliziral tudi avtomobil ali motocikel kot simbol hitrega življenja. Linija Top Line je zato predvsem z živahnimi barvanimi vzorci predstavljala odmik od dotedanjega dizajna ur in tega duha ponuja tudi sodobna kolekcija ur Top Time.

Ravnikarja smo vprašali, koliko kupcev pri nas pritegnejo ure znamke Breitling. Pravi, da natančnih številk o kupcih nočejo objavljati, vendar pa lahko pove, da je razpon kupcev, ki kupujejo ure znamke Breitling zelo širok, saj je tudi ponudba znamke zelo široka in obsega ure, ki stanejo okrog 2.500 evrov do dekoriranih ur, ki dosegajo visoke cene in imajo omejeno število kupcev. Ponujamo tudi nekaj kvarčnih ur. Zaradi relativne dostopnosti so ure znamke Breitling tudi za marsikaterega mladega ljubitelja ur lahko vstop v svet visokega urarstva. Vsekakor pa se v ponudbi Breitlinga najde tako športne in tehnične kot tudi elegantne ure, predvsem pa tudi ure s privlačnim izročilom.

Za obširnejšo predstavitev obeh kolekcij je sicer na predstavitvi poskrbel Thomas Hanauer, ki je pri avstrijski podružnici Breitling zadolžen za trgovski in tehnični trening trgovcev in urarjev. Hanauer je najprej opozoril na tri može, ki so vplivali na Breitlingovo zgodovino. Prvi je ustanovitelj Leon Breitling, drugi njegov sin Gaston Breitling, tretji pa njun vnuk oziroma sin Willy Breitling, človek, ki je znamko v 47 letih svojega načelovanja preoblikoval v takšno, kot jo poznamo danes.

Breitling premiere, breitling top time | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Willy Breitling je namreč v šestdesetih letih Breitling organiziral v proizvajalca ur, ki ponuja zelo izčrpno kolekcijo, ki je v osnovi razdeljena na zrak, morje in zemljo. Tako jo je razdelil, da bi ustregel ljudem z različnimi zanimanji, konjički, okusi. Zrak je tako zastopan s klasičnimi pilotskimi urami, ikonskim navitimerjem in novo izvedbo letalskih ur za pilote reaktivcev avangerjem, vodo zastopata super ocean heritage in super ocean, potem so še posebne ure, kakršna je chronomat, zemljo pa zastopata premier in top time.

Breitling premier

Breitling je s kolekcijo premier leta 2018 obudil uro, ki jo je Willy Breitling predstavil leta 1945, potem, ko je ugotovil, da si je v tridesetih in štiridesetih letih prejšnjega stoletja podjetje utrdilo sloves proizvajalca letalskih instrumentov in namenskih ur, ne pa proizvajalca elegantnih ur. Zato je razvil prvo elegantno uro v Beitlingovi ponudbi. Menil je, da kronograf ne bi smel biti le instrument, ampak je lahko tudi elegantna ura z brezčasnim dizajnom. Uro je poimenoval premier, ker je bila prva Breitlingova elegantna ura.

Posebnosti originalnega breitlinga premier iz leta 1945 so uporabili tudi za osnovo oblikovanja sodobnih ur iz leta 2018 obujene kolekcije, kar še toliko bolj velja za njihovo najnovejšo izvedbo. Kazalci so denimo takšne oblike kot originalni, tudi majhni številčnici sta enake oblike kot originalni, krona pa je videti, kot da bi bila namenjena uri za ročno navijanje. Vendar pa je ura avtomatska, saj smo v letu 2023.

Mustang Mach 1 primerjava Avto Primerjali smo dva mustanga, med katerima je pol stoletja razlike

Posebnost so tudi trije podaljšani indeksi na minutni številčnici kronografa. To je zanimivost, ki spominja na čase, ko je bilo telefoniranje še drago. Podaljšani indeksi namreč označujejo triminutne intervale, v katerih so se impulzi podražili. Do treh minut je bilo telefoniranje najcenejše, po treh minutah dražje, po šestih še dražje, po devetih pa drago.  Danes seveda ta funkcija pri telefoniranju ni uporabna, gotovo pa je zanimiva podrobnost.

Kot zanimivost povejmo, da je Breitling pomemben tudi za razvoj ročnega kronografa, kot jih poznamo danes. Willy Breitling je namreč prvi razvil kronograf z dvema gumboma, enim za start stop ter drugim za ponastavitev štoparice. Gre torej za zasnovo, ko jo danes uporablja večina kronografov vseh znamk. Willy Breitling je bil kreativen in vizionarski inženir, poleg tega pa tudi človek z občutkom za ustvarjanje zgodb. Med prvimi je namreč počel tudi to, kar danes s tujko imenujemo "product placement", in to v filmu. V četrtem  filmu o tajnem agentu njenega veličanstva 007 Jamesu Bondu Thunderball je namreč Sean Connery na zapestju nosil uro breitling top time.

Breitling premiere, breitling top time | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Hanauer je v zvezi s kolekcijo premier izpostavil tudi dejstvo, d so hoteli z njo dokazati, da lahko izdelujejo elegantne in tudi zelo komplicirane ure. Poleg omenjenih avtomatskih ur je denimo na voljo tudi ura premier heritage, ki se jo ročno navija vsake tri dni, progresivno bolj komplicirane pa so ure premier ratrapante s komplikacijo "split second", ki jo Breitling izdeluje kot ena redkih znamk, polni koledar s prikazom luninih men ter tourbillon kot dokaz najbolj vrhunskega urarstva.

Breitling top time

Druga obujena kolekcija je Top Time, ki jo je Willy Breitling leta 1965 oblikoval kot Breitlingov odgovor na ure, ki so jih šestdesetih letih začeli povezovati z zmogljivimi avtomobili.  V šestdesetih in sedemdesetih letih so bile ure zelo barvite, kar izkazuje tudi sodobna kolekcija top time.  

Uram iz kolekcije top time, ki z imeni spominjajo na legendarne modele športnih avtomobilov, kakršni so ford mustang, shelby cobra, chevrolet corvette stingray in ford thunderbird, na katerega spominja najnovejša ura iz kolekcije, se tudi zelo zgledujejo po urah, ki jih je konec šestdesetih let ponujal Breitling. To velja za majhne številčnice, gumbe kronografa, številčnice in sama oblika ohišja.

Shelby cobra je postal hollywoodska uspešnica. Med drugim se je pojavljal v film Avto Legenda o strupenjači

Vse ure poganja Breitlingov sodobni certificirani mehanizem B01, vsaka pa ima tudi ustrezni vintage logo avtomobila, ki ga predstavlja. Med lastnosti, ki izhajajo iz šestdesetih let, so tudi usnjeni pasovi, ki z luknjicami spominjajo na vozniške rokavice, ali pa jekleni pasovi iz "milanske mrežice", kakršni so bili med vozniki v šestdesetih letih zelo priljubljeni. Seveda pa so kot avtomobilske ure opremljene tudi s preglednimi tahografi, brez katerih si jih ni mogoče predstavljati.

dezurni@styria-media.si

Breitling premiere, breitling top time | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.