Avto
1432 ogledov

Slovenija z najbolj zavitimi cestami

Zavite ceste Rory McCann
Če slučajno še niste vedeli - Slovenija je med državami z največjim deležem zavitih cest na svetu.

Rory McCann je ustvaril zelo zanimivo infografiko sveta, saj je na podlagi podatkov iz digitalnih odprtokodnih zemljevidov primerjal, kako zavite ceste imajo države. 

Ceste je razdelil v 10 različnih kategorij glede na stopnjo zavitosti in jih obarval vsako s svojo barvo. Zemljevid je sicer v določeni meri pomanjkljiv, saj še ni uspel vključiti obsežnih predelov Rusije, Afrike, Azije in Oceanije, je pa vsaj Evropa zelo dobro segmentirana.

  • Interaktivni zemljevid si lahko ogledate TUKAJ

Slovenija je med državami, ki imajo v povprečju največ ovinkov, saj se večina ozemlja uvršča v kategorijo z nad 97 odstotki zavitosti. Le nekaj je takšnih območij (Gorenjska, Štajerska, Primorska), kjer zavitost upade na okoli 90 odstotkov, vmes je tudi zaplata "le" 80-87-odstotnega deleža zavojev.

Od evropskh držav imajo podobno stopnjo zavitih cest le še na Norveškem, Švedskem, Finskem, v BiH in Črni gori. Državi z največjim deležem povsem ravnih cest pa sta Kanada in ZDA s svojimi prostranimi prerijami, v Evropi pa imata veliko ravnih cest Nizozemska in Nemčija.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 3
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 14:06 10.avgust 2015.

    verjetno bi bilo za to potrebno ogromno enga dela

  • zdrej 11:04 10.avgust 2015.

    Ta "z najbolj" me nakako moti. Voham novinarki populizem! poglej Bosno ali Črno goro. Precej večji delež temnega. Tudi sama resolucija je premala (prevelika območja), za realno sliko. Prekmurje ima ravne ceste po ravnini, medtem ko je že Prlekija avstrijski ...prikaži več model, kjer je sredi ravnine ovinkasta cesta.Po hribih, pa tako težje delaš ravne ceste.

  • gggg 08:59 10.avgust 2015.

    A bi lahko zavitost cest primerjali še v odnosu na relief posameznih držaqv?