Avto
478 ogledov

Slovensko znanje v ruske lade?

Lada EPA
Slovenski avtomobilski dobavitelji bodo v Rusiji iskali nove poslovne priložnosti.

Številna slovenska podjetja se uvrščajo med pomembne dobavitelje v avtomobilski industriji, tudi najprestižnejših znamk. Slovenska avtoindustrija ustvari več kot petino slovenskega izvoza, njen delež prodaje pa je desetino bruto družbenega proizvoda.

Dobavitelji avtoindustriji posle pridobivajo z gospodarsko diplomacijo. Eden od takih projektov je bil lani obisk podjetja BMW v Münchnu, slovenski avtodobavitelji so na Češkem obiskali tudi proizvajalca vozil Škoda, predstavili so se tudi Fiatu.

V Avtovaz v Rusijo

Javna agencija Spirit Slovenija skupaj z Avtomobilskim grozdom Slovenije (ACS) podoben dogodek organizira aprila. "Dan slovenskih avtomobilskih dobaviteljev" bo tokrat potekal v ruskem podjetju Avtovaz, ki je sestavni del skupine Renault-Nissan.
 
Podjetja iz Slovenije in Samarske regije Ruske federacije postajajo pomembni partnerji v mednarodnih projektih. Rezultati tehnične podpore med slovenskimi in ruskimi dobavitelji in partnerji na področju avtomobilske industrije so spodbudni, saj je bila v letu 2009 trgovska menjava 24 milijonov evrov, pri čemer je sodelovalo le 10 podjetij, predlani pa je 23 podjetij ustvarilo več kot 75 milijonov evrov izvoza in dodatnih 40 milijonov evrov v konsolidiranih bilancah mešanih podjetij.

Devet novih modelov znamke Lada

Podjetje Avtovaz je največji proizvajalec vozil v Rusiji in v Vzhodni Evropi ter največje podjetje v Samarski regiji Ruske federacije. Zaposluje 66.000 ljudi. Podjetje proizvaja na dveh proizvodnih lokacijah v Toljatiju in Iževsku, ima sodoben razvojno-raziskovalni center. Doslej so proizvedli več kot 27 milijonov avtomobilov, njihov tržni delež predstavlja 20 odstotkov ruskega trga osebnih vozil, trenutno proizvajajo pet družin osebnih avtomobilov blagovne znamke Lada (Granta, Largus, Kalina, Priora in Lada 4x4). Vsako minuto montažne linije zapusti eno vozilo. Podjetje ima potrjen razvojni program do leta 2020 in je enakopraven del zveze Renault-Nissan. Avtovaz že postaja podjetje, v katerem se bo proizvajalo 1,5 milijona osebnih vozil blagovnih znamk Lada, Renault in Nissan. Prav tako načrtujejo proizvodnjo devetih novih modelov vozil Lada na skupnih platformah ter 40-odstotni tržni delež vozil Lada, Renault in Nissan na ruskem trgu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.