Avto
9061 ogledov

Šef Audija uradno osumljenec, nad Mercedesom pa temen oblak laži

Mercedes razred A Gregor Prebil
Nemški regulator za vozila naj bi pri povsem novih mercedesih našel nekaj nedovoljenega. Medtem hude težave za šefa Audija, ki so mu premetali stanovanje.

V nedeljo je odjeknila vest, ki za Mercedes-Benz ne obeta nič dobrega. Običajno dobro informirani časnik Bild am Sonntag je poročal, da so preiskovalci zveznega urada KBA, ki je pristojen za podeljevanje homologacij vozil, v preiskavi dizelskih motorjev koncerna Daimler našli kar pet različnih kontrolnih naprav za prilagajanje delovanja motorja na način, ki nedovoljeno posega v izpuste emisij. To pomeni, da takšni motori niso skladni z vrednostmi, ki so zapisane v homologaciji. 

Prizadetih bi lahko bilo kar okoli milijon novih vozil znamke Mercedes-Benz z euro 6 standardom. 

Podrobnosti niso znane, pri Daimlerju pa so se zavili v molk in komentirali le z besedami, da polno sodelujejo z državnimi oblastmi. Prejšnji mesec je sicer KBA v sklopu preiskave ukazal Daimlerju, naj ustavi prodajo modela vito z 1,6-litrskim dizlom. 

Šef koncerna Daimler Dieter Zetsche naj bi se že danes ponovno srečal z nemškim transportnim ministrom Andreasom Scheurejem, potem ko sta imela srečanje že pretekli teden, poroča Automotive News. 

Potrdilo nemškega KBA, da je neko vozilo skladno in se lahko zato prodaja na trgu, velja za celotno EU, tudi Slovenijo. 

Šef Audija je osumljenec!

Kot da pretresov v nemški avtoindustriji še ne bi bilo dovolj, se je v ponedeljek razvedelo še, da je vrhovni šef Audija Rupert Stadler osumljenec za kazniva dejanja poneverbe in lažnjivega oglaševanja v povezavi s potvarjanjem emisij pri vozilih znamke Audi. To so potrdili na tožilstvu v Münchnu in danes (ponedeljek) opravili hišno preiskavo Stadlerjevega luksuznega stanovanja. Poleg tega so opravili preiskavo še pri enem članu uprave Audija, ki je prav tako osumljen za omenjena dejanja. 

Stadler je do danes kljub aferi Dieselgate, ki je omadeževala tudi Audi, užival podporo pri družinah Porsche in Piech, ki lastniško obvladujeta celoten koncern Volkswagen. A njegov stolček se sedaj nevarno maje. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • stilist 12:02 11.junij 2018.

    Zato pa bi švabi radi ukinili dizle.... Nemški inžinirji ne znajo narediti čistejših motorjev. Edino z goljufijo.

  • maresem 10:30 11.junij 2018.

    Raje naj se ukvarjajo s parazitskimi musličkimi migranti, so večja škoda in strup v EU, kot bilo katere emisije.

  • NeAnonimni 10:27 11.junij 2018.

    Čist so nori s temi emisijami.. CO2 sploh ni tolk slab.. je del hrane za rastline.. #osvobodimoCO2