Avto
10080 ogledov

Sodna komedija: sedaj vas na mopedu vendarle lahko kaznujejo

Tablica za 25 km/h Žurnal24 main
Isto sodišče, ki je spomladi ugotovilo, da voznika mopeda najvišje hitrosti do 25 km/h ni mogoče kaznovati, če ne nosi čelade, je sedaj obrnilo ploščo.

Poročali smo, kako je celjsko višje sodišče na drugi stopnji pritrdilo ugotovitvam prvostopenjske odločitve sodišča, ki je ocenilo, da mladoletnik v konkretnem primeru sploh ni storil prekrška, ker se je na mopedu do 25 km/h vozil brez čelade.

Policisti so mu, ker je bil brez čelade, in sklicujoč se na člen Zakona o pravilih cestnega prometa, ki govori o obvezni nošnji čelade na mopedu, spisali obdolžilni predlog za 120 evrov. A se je mladoletnik pritožil, dve sodišči pa sta menili, da ker popravljeni zakon o voznikih pač ne predpisuje izrecne sankcije za novo ustanovljeno kategorijo mopedov do 25 km/h, voznik ne more biti kaznovan. Če bi bil mladoletnik v tistem hipu brez čelade na kolesu, pa bi mu kazen lahko napisali, saj po novem za kolesarje do 18. let velja obvezna nošnja čelade.

Fendt Avto Neverjetno, kaj so izdelali pri znamki traktorjev Fendt

Ista sodnica, druga pesem

Primer je dvignil veliko prahu, zlasti so bili nezadovoljni nad takšnim razumevanjem zakona na policiji, ki so napovedali pritožbo še na vrhovno sodišče. A še preden se je glede zadeve izreklo slednje, je senat celjskega vrhovnega sodišča po pritožbi policije še enkrat odločal o zadevi, le da je tokrat povsem spremenil svoje stališče in je kaznovanje dovolil. 

Sedaj torej velja - če vas bodo na mopedu hitrosti do 25 km/h ustavili in ne boste nosili homologirane kolesarske ali motoristične čelade, je to prekršek, za katerega boste kaznovani, saj se smiselno uporablja ista sankcija, kot velja za vožnjo brez motoristične čelade na klasičnem mopedu. 

peš cona Saj ni res, pa je Avto Neverjetno, a resnično - kolesarju brez čelade kazen, tistemu na mopedu ne!

Pri novem zasuku v primeru je po pisanju časnika Dnevnik še posebej zanimivo to, da je ena sodnica v drugem sodnem senatu sodelovala že v prvem senatu, ki kaznovanja ni dovolil. Dnevnik navaja utemeljitev predsednika drugega senata Branka Aubrehta, da je v drugi pritožbi policija bolje utemeljila problematiko in da je sodišče na tej podlagi presodilo, da bi bilo proti javnemu interesu, če bi kaznovali mladoletne kolesarje brez čelad, tiste, ki bi se usedli na "25-tke," pa ne.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Avatar praufo
    praufo 15:47 09.oktober 2017.

    še vedno sem proti sankcijam za tiste brez čelade, kar pa ne pomeni, da se proti, da se nosi, ampak odgovornost naj prevzame posameznik oz. zavarovalnica ... človek sam sebe lahko poškoduje na več načinov zaradi malomarnosti in brezbrižnosti, pa ...prikaži več nikoli nobena zdravstvena inštitucija ne vpraša kaj in kako je kaj počel, zavarovalnica pa vse plača, čelada ne sodi v področje varnosti v prometu, pika.

  • Avatar čavez
    čavez 14:19 09.oktober 2017.

    Slovenske butale in butalci ki vladajo in sodijo.

  • Avatar Leon
    Leon 14:13 09.oktober 2017.

    Krivosodje ali težko je v deželi pravnih hegemonov biti trezen in ne jezen !