Avto
5709 ogledov

Potres pri Fordu: ugasnil bo focus, zapirajo nemško tovarno

Ford Saarloius Profimedia
Zelo slabe novice za več tisoč zaposlenih v nemški diviziji Forda. Ugaša eden glavnih golfovih rivalov.

Ford bo leta 2025 prenehal izdelovati avtomobile v nemški tovarni Saarlouis. Gre za drugo največjo tovarno znamke v Nemčiji za tisto v Kölnu in eno od glavnih središč Fordove proizvodnje v Evropi. 

Vest je v sredo sporočil šef evropskega Forda Stuart Rowley. Ko bodo leta 2025 prenehali izdelovati zdajšnjo generacijo kombilimuzine focus, njegovega naslednika ne bo. S tem se bo upokojil eden glavnih modelov v C segmentu, ki pa je tako kot vsi ostali konkurenti v zadnjih letih po prodajnih številkah daleč od stare slave.

Prenovljeni ford focus | Avtor: Ford Ford

Ford je eden prvih tradicionalnih masovnih proizvajalcev, ki se bo transformiral v proizvajalca samo še baterijskih vozil. Že leta 2030 oziroma pet let pred napovedano prepovedjo prodaje termičnih motorjev v Evropi bodo izdelovali le še baterijska vozila. "Realnost v industriji je, da za izdelavo električnih vozil potrebujemo manj ljudi," je ob odločitvi povedal Rowley. 

Ob najavi vesti o zapiranju tovarne se je že včeraj popoldne pred tovarno zbralo okoli 2.500 zaposlenih in protestiralo. Da boja za tovarno še ni konec, opozarjajo tudi v tamkajšnjem vplivnem sindikatu IG Metall, kjer napovedujejo, da se bo Fordu po robu postavila celotna dežela Posarje.

Ford Saarloius | Avtor: Profimedia Profimedia

V tovarni Saarlouis v bližini nemško-francoske meje je trenutno zaposlenih okoli 4.600 ljudi. Tovarno je v zgodovinskem mestu ameriški Ford odprl leta 1970, potem ko že vse od leta 1929 poteka proizvodnja tudi v osrednji Fordovi evropski tovarni v Kölnu.

Prednost pred Saarlouisom pri preobrazbi za električno dobo je dobila Fordova tovarna v španski Valenciji, v kateri je zaposlenih 6.000 ljudi. Tam trenutno izdelujejo modele kuga, S-max in galaxy, medtem ko so pred časom prenehali izdelovati mondea. Načrt je, da bodo v Valenciji tako kot v Kölnu izdelovali novo generacijo baterijskih vozil, ki bodo v skladu z milijardnim dogovorom zgrajena na Volkswagnovi MEB platformi. V Španiji bodo izdelovali tudi baterije in električne motorje, poroča Forbes.

Kaj bo s tovarno v Saarlouisu, za zdaj ni jasno. Ena od možnosti je, da bi jo odkupil kakšen drug proizvajalec. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.