Avto
5778 ogledov

Ste se vprašali, koliko avtomobilov vozi po svetu? Imamo številko!

Zemljevid sveta Shutterstock
Nihče nima natančnega števila avtomobilov za ves svet, vendar je oceno mogoče narediti z uporabo podatkov raziskovalnega podjetja za avtomobilsko industrijo Hedges & Company, piše spletni portal The Drive, kjer so razkrili, koliko vozil naj bi bilo na svetu.

The Drive piše, da je na svetu okoli 1,47 milijarde vozil. Največ jih je na Kitajskem, ki je največji avtomobilski trg na svetu, tam se proda tudi največ novih vozil. Na Kitajskem imajo po pisanju spletnega portala kar 415 milijonov registriranih vozil. Na splošno je največ vozil v Aziji, ki ji sledi Evropa, v kateri je po podatkih Evropskega združenja proizvajalcev avtomobilov 14 velikih avtomobilskih proizvajalcev. Evropa ima na svojih cestah okoli 413 milijonov avtomobilov, kar presega 358 milijonov avtomobilov, ki se vozijo po cestah Severne Amerike. ZDA predstavljajo 78 % avtomobilske populacije Severne Amerike.

Celoten seznam, razčlenjen po regijah

Azija: 543 milijonov
Evropa: 413 milijonov
Severna Amerika: 358 milijonov
Južna Amerika: 84 milijonov
Bližnji vzhod: 50 milijonov
Afrika: 26 milijonov

Kakšna pa je koncentracija avtomobilov med ljudmi? Danes na Zemlji živi okoli 8,1 milijarde ljudi, to pomeni en avtomobil na okoli 5,75 človeka. To pomeni, da je na cestah dovolj avtomobilov za 17 % svetovnega prebivalstva. Vendar to ne pomeni, da ima 17 % ljudi svoj avto – to število ne upošteva ljudi, ki imajo v lasti več avtomobilov, otrok, starejših in drugih ljudi, ki ne vozijo iz nešteto drugih razlogov.

Na Kitajskem z 1,43 milijarde prebivalcev je tako eno vozilo na 3,5 prebivalca, v Severni Ameriki, ki ima največjo koncentracijo vozil, pa eno vozilo na 1,2 prebivalca.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • ferdopis59 13:11 25.oktober 2023.

    Koliko avto vozi po svetu? Ali ste zanesljivo si sigurni, da jih vozi toliko kot previjo "raizskave oz. statistični podatki"? Ne podajat podatkov, ki niso preverjeni. Takšni podatki so samo zato, da imajo nekateri ljudje kaj brati. Kometrorček še ti ...prikaži več nimaš doma prešteto vse kar imaš, tu pa drugim predstavljal NEKE podatke, ki si jih prepisl s spleta.

  • Avatar Garancija
    Garancija 12:47 25.oktober 2023.

    A so ugotovili koliko avionov je non stop v zraku,pa koliko kerozina porabijo,pa se sprašujejo zakaj globalno segrevanje