Avto
5945 ogledov

Študenti v boj proti "lisicam," ki prekrijejo vetrobransko steklo

Barnacle lisice Barnacle
Princip "ukleščenja" avta zaradi napačnega parkiranja predvideva prekritje vetrobranskega stekla. Študenti so se že znašli po svoje ...

Načrti po uvedbi novega načina kaznovanja napačno parkiranih vozil je pri ciljni "publiki" slabo naletel. Upravljavec poti je v okolici ameriškje univerze v Oklahomi začel uvajati metodo, ko vetrobransko steklo napačno parkiranega vozila oziroma vozila, ki mu je potekla parkirnina, prekrijejo s posebnim močno prisesanim plastičnim panojem.

Voznik tako ne more voziti, ker ne vidi izza volana. Po mnenju vodstva univerze naj bi bil nov sistem do študentov "prijaznejši" in cenejši, saj upravljavec ne bi več odstranjeval vozil s pajkom. Vzpostavili so celo aplikacijo, prek katere kršitelj plača kazen na daljavo, naprava sprosti oprijem, kršitelj pa pano v doglednem času le še odloži v poseben zaboj v garažni hiši.

Barnacle lisice | Avtor: Barnacle Barnacle

Študenti pa so zaradi novega sistema vetrobranskih "lisic" zagnali revolt. Po medmrežju so takoj začeli deliti nasvete, kako sprostiti oprijem sicer zelo močnih čepkov. Še več, na Redditu se je "junak" pohvalil, kako je iz naprave uspel odstraniti SIM kartico, sedaj pa lahko z njo zastonj dostopa do spleta. 

Zaradi tega je proizvajalec naprav, podjetje Barnacle, začelo uvajati nekatere popravke, ki bi jih bolje zaščitili pred nepooblaščenimi posegi.

Vodstvo univerze se je vseeno odločilo, da začasno prekine testno obdobje uporabe naprav. V prihodnje bodo študente o njihovi uvedbi pravočasno obvestili, obljubljajo.

Novo generacijo "steklenih lisic" sicer po nekaterih ameriških mestih uporabljajo že več let. Nekater izvedenke imajo alarm, ki obvesti uradno osebo, če napravo zazna poskuse neavtoriziranega odstranjevanja. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Misel Topolovsek 09:05 19.januar 2020.

    Za mene to ni problem, auto ima 2 kameri, naprej eno in nazaj, bom voziu do doma z kamero, tam pa poiščem "malega soseda" ko je "expert" za računalnike in za 10 evrov vse je fajn, sm redarji izgubijo ene lisice...