Avto
29 ogledov

Svetovni zvezdniki v kampanjo proti prometnim nesrečam in žrtvam v prometu

papež EPA
Mednarodna avtomobilistična zveza (FIA) je začela globalno kampanjo Varnost v cestnem prometu – #3500LIVES, s katero si prizadevajo skupaj s 13 svetovno znanimi ambasadorji vplivati na večjo varnost v prometu. V prometnih nesrečah vsak dan po svetu umre kar 3500 ljudi, kar je 1,25 milijona letno.

Mednarodna avtomobilistična zveza je k sodelovanju v akciji povabila tudi Avto-moto zvezo Slovenije, ki se je odzvala povabilu. FIA želi v sodelovanju z avtoklubi po vsem svetu prispevati k zmanjševanju števila smrtnih žrtev v prometnih nesrečah in ozaveščati o ključnih dejavnikih tveganja v prometu.

Kampanjo so pripravili v sodelovanju z mednarodnim oglaševalskim podjetjem JCDecaux, ki je eno največjih na svetu v zunanjem oglaševanju, njeni ambasadorji pa so številne osebnosti iz sveta športa in drugi znani obrazi. V prometnih nesrečah vsak dan po svetu umre kar 3500 ljudi, kar je 1,25 milijona letno.

Najpogostejši vzrok smrti med mladimi

Še zlasti zaskrbljujoče je število smrtnih žrtev v starostni skupini med 15 in 29 letom, saj je izguba življenja v oziroma zaradi prometne nesreče najpogostejši vzrok smrti med mladimi.

Če se ta trend ne bo spremenil, lahko prometne nesreče do leta 2030 postanejo prvi vzrok smrtnosti in povzročijo skoraj dva milijona mrtvih na leto. To za javno zdravstvo predstavlja izjemno velik dejavnik tveganja, zato je varnost v cestnem prometu velik izziv in bi morala biti ključna prioriteta za vse države ter državljane po vsem svetu.

Kampanjo podprli svetovni zvezdniki

Kampanja promovira deset preprostih pravil, ki jih pooseblja 13 znanih ambasadorjev: športniki Yohan Blake, Haile Gebrselassie, Antoine Griezmann, Vanessa Low, Rafael Nadal in Wayde van Niekerk, vozniki Fernando Alonso, Felipe Massa, Marc Marquez in Nico Rosberg, pevec Pharrell Williams in igralka Michelle Yeoh ter političarka Anne Hidalgo, ki so osebno in prostovoljno podprli kampanjo ter njene cilje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.