Avto
8529 ogledov

Ta novi SUV zloglasnega losovega testa ni speljal

Toyota RAV4 Toyota
Kritika novega modela avtomobilskega velikana.

Toyota RAV4 nove generacije ima veliko dobrih lastnosti, zaradi katerih si zasluži mesto med najbolj prodajanimi športnimi terenci na svetu. A pri varnosti je RAV4 na losovem testu izmikanja pokazal precejšnjo slabost, so prepričani na Švedskem. 

Test izmikanja nenadni oviri na cesti oziroma losov test tradicionalno opravljajo pri švedski reviji Teknikens Värld. Kakšen vpliv imajo ti testi, ostaja dobro v spominu še iz časov prve generacije mercedesa A, ko se je prevrnil pri hitrosti 65 km/h. Posledično je bil Mercedes primoran v razred A serijsko vgrajevati ESC sistem nadzora stabilnosti, kar je bil za tiste čase velik presedan.

Vsak avto na testu naložijo do maksimalne vrednosti, ki jo dovoljuje proizvajalec ter napolnijo pnevmatike v skladu z njegovimi priporočili.

Kia ceed V ovinkih Avto Kateri avti so najboljši in najslabši v ovinkih

Zelo nemirne reakcije

RAV4 nove generacije so pri Teknikens Värld prvič testirali konec letošnje zime in že takrat ocenili, da je obnašanje avta podpovprečno, saj je bila maksimalna hitrost, pri kateri so lahko izvedli manever, le 68 km/h, kar je rezultat z dna lestvice. Da bi izničili vpliv nizkih temperatur, so poskusili znova, z drugim testnim avtom enakih specifikacij. Rezultat je tudi po večih poskusih ostal isti, hitrosti 68 km/h, pri kateri se je avto še obnašal varno, niso uspeli preseči, četudi so se za volanom menjali vozniki.

Video testa si lahko ogledate TUKAJ.

Avto ima po mnenju švedskih voznikov preveč nemiren prednji del, zaradi katerega se avto zelo hitro lahko postavi zgolj na dve kolesi. V drugih primerih skuša očitno elektronika to preprečiti, vendar posledično avto zato dobesedno bočno skače iz smeri, kar v realnem prometu hitro pomeni izlet s ceste ali trk. 

Porsche macan porsche proti losu Avto Porsche macan razočaral na losovem testu

Pri Toyoti so na test švedskih novinarjev že odgovorili. Zagotavljajo, da je varnost njihovih kupcev primarnega pomena in da je šel med razvojem RAV4 skozi ostre varnostne procedure, med katerimi so upoštevali tudi standardiziran losov test ter njegovo švedsko različico, ki jo izvajajo pri Teknikens Värld.

Kot referenca o zmogljivostih novodobnih avtov (in suvov!) na losovem testu služi nissan qashqai, ki je test švedskega medija varno speljal pri kar 78 km/h.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice