Avto
7360 ogledov

Tako bo Volvo po novem označeval avte

Volvo Volvo
Navaditi se bo treba na spremembo.

Pri Volvu so pojasnili svojo novo nomenklaturo vozil. Doslej je oznaka T in številka pomenila bencinski motor, D in številka pa ustrezno različico dizelskega.

Glavna novost je, da se po dolgih letih poslavlja črka D, ki je bila povezana z dizelskimi motorji. Brez skrbi, dizli vseeno še ostajajo v ponudbi, jih bo pa vse manj in bodo drugače označeni. 

Črka P: oznaka za povsem električna vozila. Če gre recimo za oznako P8, to pomeni, da ima avto baterijo s kapaciteto med 70 in 80 kWh. Tak je recimo primer prvega predstavljenega električnega volva: XC40 P8 AWD recharge. V prihodnosti bodo številke lahko še nižje, pa tudi višje, dvomestne. P10? Zelo verjetno. Recharge oznako bodo sicer dodali na vse električne avte in priključne hibride. 

Črka T: vzeta je iz oznake Twin Engine, kar je Volvovo ime za priključni hibrid z električnim motorjem. V prihodnje je torej ta oznaka rezervirana le za priključne hibride. 

Črka B: to bo oznaka za mehke hibride. Vsi preostali volvoti že imajo ali bodo imeli 48-voltno napeljavo in zaviranje-po-žici, zaradi česar je zmogljivejša rekuperacija energije. B je torej oznaka, ki po novem pokriva tako bencinske kot dizelske motorje s funkcijo mehkega hibrida. 

Ambiciozen zeleni načrt

Volvo je pred dnevi najavil ambiciozen načrt, kako bo do leta 2025 za vsak svoj proizvedeni avto skozi celoten proces izbire dobaviteljev, materialov, izdelave, uporabe in reciklaže doseči zmanjšanje ogljičnega odtisa za 40 odstotkov v primerjavi z letom 2018. Do leta 2040 pa naj bi bil prav vsak izdelani avto ogljično nevtralen. 

Del te strategije je tudi postopno ugašanje dizelskega programa, ki je še leta 2015 v Evropi poganjal 85 odstotkov vseh njihovih avtov, medtem ko je lani ta odstotek že padel le še na 60 odstotkov. Globalno pa danes dizel poganja le še 35 odstotkov novih vozil švedske znamke.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.