Avto
22240 ogledov

Tako dragi bodo kmalu novi avtomobili

Ford izpušna cev, izpuh Ford
Pred sprejetjem predpisov o izpušnih plinih Euro 7 se vsi sprašujemo, kako se bodo zaradi njih podražili avtomobil. Evropska komisija je napovedala zelo majhne podražitve, čemur pa pri nemškem ministrstvu za promet ugovarjajo.

Nemški uradniki so namreč izračunali, da bodo dodatni stroški zaradi predpisov Euro 7 veliko višji, kot pa predvidevajo v Evropski komisiji. Napovedujejo, da se bo povprečni avtomobil iz srednjega ali razkošnega razreda podražil za 400 evrov, dizelska lahka gospodarska vozila pa bodo dražja za 900 evrov.

Ford izpušna cev, izpuh "Neizvedljivo" Avto Avtomobilske proizvajalce grabi panika zaradi okoljskih predpisov

Medij Neue Berliner Redaktionsgesselchaft je izjave ministrstva za promet povzel: "Končne cene avtomobilov za kupca bodo višje, saj bodo proizvajalci v ceno vključili dodatne razvojne stroške in morebitne prodajne popuste."

Emisije, izpušni plini | Avtor: Volkswagen Volkswagen

Zelo pa se bodo podražila predvsem težka gospodarska vozila. Strokovnjak z ministrstva za promet Volker Wissing pravi, da lahko v tem primeru pričakujemo zvišanje cen za 2.500 do 4.000 evrov, saj bo potrebno uporabljati nove katalizatorje in zavorne sisteme. V skrajnem primeru bo Euro 7 proizvajalce prisilil, da popolnoma opustijo ročne menjalnike in v vozila vgrajujejo le samodejne.

Vožnja po avtocesti, avtocesta, avto OECD Avto Primerjava razbila mit o dragem lastništvu avta pri nas

Te napovedi se res močno razlikujejo od napovedi Evropske komisije, ki bi rada, da Euro 7 v veljavo za osebna in lahka gospodarska vozila stopi že z letom 2025, za tovornjake in avtobuse pa leta 2027. Bruseljski uradniki so namreč izračunali, da bo povprečni osebni avtomobil ali lahko gospodarsko vozilo dražji za 120 evrov, težka gospodarska vozila pa naj bi se povprečno podražila za 2.700 evrov. Tudi v avtomobilski industriji so te navedbe vedno ocenjevali kot prenizke, vendar pa niso objavili svojih ocen.

Asistenčni sistemi polsamodejna vožnja Slovenija Avto Kar pripravite se, Slovenci bomo dobili Schengen "darilo"
Komentarjev 4
  • Bojan Lavrencic 11:13 16.februar 2023.

    Veliko bedakov je ze bilo v evropskem parlamentu vecjih debilov od tolratne sestave pa se ne. Edini cilj jim je ocitno nas vse skupaj uniciti. Vec pa sploh nima smisla komentirati razen da si velja zapomniti vse , ki glasujejo ...prikaži več za taksne idiotizme. Pa ne mislim samo na avtomobile. Ze samo subvencije za drago energijo so do sedaj EU stale okoli 500 miljard. Kje je se vse ostalo. Tisoc idiotov nam kriji zivljenje....v svojo korist.

  • Toma 17:44 15.februar 2023.

    Dražji bodo manj jih bodo prodali - osnovni zakon trga!

  • rafo 10:11 15.februar 2023.

    v Bruslju uničujejo Evropo po hitrem postopku,zavozili so do sedaj vse politike,energetsko,kmetijsko, zunanjo,okoljsko....če jih ne bo nihče zbrcal ven ,smo gotovi