Avto
14760 ogledov

Primerjava razbila mit o dragem lastništvu avta pri nas

Vožnja po avtocesti, avtocesta, avto
V nasprotju s prepričanjem lastnikov v Sloveniji je imeti avto v naši državi pravzaprav poceni. Vsaj tako kaže mednarodna primerjava med 38 članicami OECD.

Podjetje Finn iz ZDA, ki se ukvarja z novimi načini mobilnosti, je naročilo primerjalno analizo stroškov nakupa in lastništva avtomobilov v 38 članicah Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD). Gre za vplivno zvezo držav, ki jo druži demokratična ureditev in tržno gospodarstvo. Članica tega kluba je tudi Slovenija. 

V raziskavi so pri vsak državi preverili, kateri je najbolj priljubljeni novi avtomobil pri kupcih. Pri Slovencih je to renault clio. Upoštevali so cene goriva in povprečni mesečni dohodek državljanov. Nato so na desetstopenjski lestvici razvrstili države tako po posameznih področjih (razmerje med prihodki in ceno priljubljenega avta, strošek goriva ...) kot tudi po končni lestvici, ki upošteva vsa razmerja. 

Na tej končni lestvici, kje si lahko najbolj privoščijo nakup in lastništva avta, je Slovenija uvrščena na visoko sedmo mesto skupaj z Avstrijo in Kanado ter pred Nemčijo.

Na prvem mestu je Luksemburg, kjer je povprečni dohodek tako visok, da nakup najbolj priljubljenega avta (VW golf) in njegovo lastništvo znašata le neznanski delež v povprečnih plačah državljanov. Sledijo ZDA in Avstralija, na četrtem mestu pa najdemo Islandijo, Belgijo in Francijo. Z Nemčijo si deseto mesto deli Združeno kraljestvo. 

Slovenija pri nobenem posameznem dejavniku ni bila med deseterico, niti v pozitivni niti negativni smeri. Seštevek vseh dejavnikov pa je našo državo potisnil na zelo visoko mesto.

Najceneje do avta Japonci, najdražje do goriva Mehičani

Nakup in lastništvo avta sta med članicami OECD največji izziv za Estonce, Izraelce in Mehiko. Med deseterico najdemo tudi Nizozemce, Švicarje, Norvežane in Čehe. Da je baltski narod na prvem mestu, je gotovo pogojeno s ceno in stroški za njihov najbolj priljubljen avto, toyoto RAV4.

Zgolj nakup povprečnega avta je najbolj ugoden na Japonskem (honda N-box) in v Franciji (peugeot 208), najmanj ugoden pa v Estoniji, Izraelu in Mehiki.

Najdražje gorivo glede na svoje dohodke imajo Mehičani, Slovaki in Grki. Na Islandiji, v Luksemburgu, ZDA in Švici pa je gorivo glede na njihov življenjski standard najcenejše. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • sandi76 20:22 11.februar 2023.

    Primerjava je brezpredmetna, dokler se v prikaz ne vključi podatek o vrsti in tipu avtomobila. Če si Slovenec npr. s 15 povprečnimi plačami privošči cliota, državljan pa z istim številom povprečnih plač lahko kupi mercedesa, je razlika očitna. Skratka, statistika, ...prikaži več ki ne pove ničesar !

  • Gogi1000 17:11 08.februar 2023.

    Statistika prikaže, kar hoče tisti, ki izvaja raziskave! Temu pravimo "robni pogoji" kar pa pri nas očitno niso najbolj pametno zastavili!! Torej, članek je malce mimo!

  • tlacan 11:18 08.februar 2023.

    Primerjali so različne avte. Torej v Sloveniji je bil to Clio, v Nemčiji je bil verjetno Golf ali A4 - mogoče še kaj dražjega - kar si s svojimi plačami lahko v neki državi privoščijo. Potem pa primerjali vse ostalo, ...prikaži več kar ni realno, ker večji avti potegnejo za sabo višje stroške, ki si jih s svojim standardom lahko privoščijo. Tako smo Slovenci že v startu na slabšem, ker si lahko privoščimo manj, tudi porabimo manj in zdaj nas hoče nekdo prepričat, da živimo boljše, ker imamo manj. Bedarija!