Avto
174 ogledov

Moški imajo v Sloveniji veliko več avtomobilov kot ženske

Prometno dovoljenje Saša Despot
V Sloveniji je bilo leta 2015 veliko več moških lastnikov osebnih avtomobilov kot lastnic. Moški so bili po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije lastniki 61 odstotkov vseh registriranih avtomobilov v Sloveniji.

Statistični urad Republike Slovenije je v svoji brošuri zbral številne zanimive podatke, med drugim tudi o tem, kdo so lastniki vozil, koliko so stari, kateri so najpogostejše znamke modelov pri nas in celo kakšna je najpogostejša barva avtomobilov na naših cestah.

Po podatkih SURS je bilo leta 2015 kar šest od desetih avtomobilov pri nas v lastništvu moških. Povprečna starost lastnika osebnega vozila v Sloveniji je sicer 49 let, pri čemer je bila povprečna starost pri moških 50 let, pri ženskah pa 48 let.

Clio je tipičen slovenski avtomobil

Obema spoloma je enako, da najpogosteje vozita avtomobil znamke Renault, najpogostejša barva pa je svetlo siva.

Renault clio je najpogostejši model avtomobila, sledijo pa avtomobili znamk Volkswagen in Opel, močno prisotne so še znamke Peugeot, Škoda, Hyundai, Citroën, Audi, Fiat in Ford.

Osebni avtomobil je v Sloveniji še vedno glavno prevozno sredstvo. Z njim se je leta 2013 opravilo kar 86 odstotkov vseh potniških kilometrov, kar je dva odstotka manj kot leta 2008, a več kot v obdobju med leti 1990 in 2013. Če smo v Sloveniji leta 1990 z avtomobilom v povprečju prevozili okoli 13 tisoč kilometrov na leto, je bilo v povprečju leta 2013 narejenih 25 tisoč potniških kilometrov.

Komentarjev 9
  • Snežinko 12:21 25.maj 2017.

    Hm... nekako dvomim, da žena TVOJ avto pelje na tehničnega, zato ne vidim razloga, zakaj bi NJENEGA peljal TI? Naj ga sama pelje, pa ne bo teh težav, kajne? A ni NJEN?

  • kapibara 13:14 24.maj 2017.

    Nič novega- če si pa napisan lastnik, je pa zgodba obrnjena :-)

  • Zmago 12:29 24.maj 2017.

    Poznam enega, ki ma avto pisan na ženo. Ko se je treba vozit, je ženin, ko je pa treba tankat, pa plačat servis, pa registracijo, takrat je pa ................. njegov !! ;-)))