Avto > Iz druge roke
5025 ogledov

Kje za lastništvo avta plačujejo največ in kje najmanj

Nakup avtomobila Shutterstock
Lastniki avtomobilov v vseh državah plačujejo davke, zavarovalnine in pristojbine. Vendar pa te niso povsod enake. Kje torej lastništvo avtomobila najdražje in kje najcenejše?

Z nakupom avtomobila se stroški njegove uporabe šele dobro začnejo, saj morajo njihovi lastniki v Evropi in tudi drugje po svetu plačevati različne davščine, pristojbine in zavarovanja. V račun je treba vzeti tudi stroške goriva in vzdrževanja ter morebitnih popravil. A kar je na enem koncu sveta lahko zelo drago, lahko na drugem koncu stane le delček plače.

Rabljeni avto prevoz Iz prve roke Avto Neverjeten skok cen rabljenih vozil

Pri britanskem spletnem portalu Scrap Car Comparision so opravili primerjavo stroškov nakupa in lastništva avtomobila v različnih državah in te primerjali tudi s povprečnimi letnimi dohodki prebivalcev teh držav. V štiridesetih državah po vseh svetu jim je uspelo zbrati potrebne podatke o stroških lastništva avtomobila in jih primerjali ter na njihovi osnovi izdelali dva seznama: držav z najvišjimi in držav z najnižjimi stroški lastništva avtomobila.

Da bi bila primerjava čim bolj objektivna, so izračunali stroške za zavarovanje, davke in druge prispevke za dva avtomobilska modela, ki sta razširjena po vsem svetu, volkswagen golf in toyoto corollo, in vrstni red držav določili na osnovi odstotkov povprečne letne plače. Višja kot je bila številka, dražje je bilo v tej državi lastništvo avtomobila.

Poplava in avto Pozor Avto Pozor, na trgu poplavljeni avtomobili

Največ plačajo revni

Izkazalo se je, da morajo za lastništvo avtomobila največ denarja odšteti prebivalci Turčije, ki jih avtomobil stane 6,5 povprečnih letnih plač. Sledijo jim prebivalci Argentine in Kolumbije, ki morajo za lastništvo avtomobila odšteti po pet letnih plač.

Verjetno ni presenetljivo, da v primerjavi s svojimi plačami za svoje avtomobile najmanj odštejejo prebivalci držav z najvišjim življenjskim standardom. Četudi morajo za davke in prispevke v absolutnem pogledu odšteti več denarja, so njihovi dohodki toliko večji, da avtomobil nima prevelikega vpliva na njihove osebne finance.

Najcenejše je lastništvo avtomobila v Avstraliji, kjer za njegove stroške zadostuje že manj kot pol letne plače, na drugem mestu so ZDA, na tretjem pa Danska. Z izjemo Kanade so med prvo deseterico le še evropske države.

Ford B-max Avto 10 avtomobilov, ki jim ni uspelo avto denar Avto Prihaja dodatni strošek po nakupu avtomobila
Komentarjev 2
  • PaPajapopi 08:22 23.avgust 2021.

    In kje je Slovenija, če že pišete. Zavarovalnine in pristojbine so drage, da se ven ne vidiš !

  • MaloNor 07:31 23.avgust 2021.

    No ja. Med letnim in mesečnim dohodkov je pa le razlika. Naj vam izdam: 12x. Govorite o letnem dohodku, podatki so pa za mesečni. Šlamparija.