Avto
20787 ogledov

Tako globok padec je bil na slovenskih črpalkah

posoda za gorivo
Pridobili smo podatke, za koliko se je v prvih tednih koronakrize zmanjšala prodaja motornih derivatov.

Furs je zbral polne podatke o plačanih trošarinah na posamezne tipe dobrin za marec 2020, ki kažejo na velik upad prihodkov v primerjavi z marcem 2019. Epidemija in s tem ustavitev gospodarskega življenja se je sicer uradno začela šele tretji teden marca. Podatkov za april še ni, saj se plačila za pretekli mesec obračunavajo konec naslednjega meseca. 

Konkretno pri motornih gorivih za vozila se je že marca zgodil velik upad prodaje, aprila bo bržkone razlika še občutnejša. Majhen popravek navzgor v prodanih količinah je Furs zaznal le pri LPG plinu. Je pa že marca precej narasla prodaja kurilnega olja, kar je mogoče razložiti z dejstvom, da so cene surove nafte na svetovnih trgih močno padle in posledično cena kurilnega olja upadla za tretjino.

Manjša količina prodanih goriv se kljub popravkom nekaterih trošarin kaže v dohodkih države, ki so močno upadli. Primerjava kaže, da je država pobrala za več kot 20 milijonov ali četrtino manj denarja od goriv v primerjavi z lanskim marcem. 

Največji je upad pri dizelskem gorivu, kar je posledica ne le upada osebnega, temveč tudi tovornega prometa. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.