Avto
3148 ogledov

Tako merijo gume policisti

Pnevmatika Žurnal24 main
Ledeno hladna jutra, nizke temperature asfalta in zdrava pamet, da se je vredno izogniti najhujši gneči, bi morali biti dovolj dobri argumenti za čimprejšnjo menjavo pnevmatik na avtu. Ali veste, na katerem mestu se pri gumi izmeri globina profila?

Po velikem delu države so jutranje temperature te dni okoli ali celo pod ničlo, zaradi megle pa se tudi večji del dneva asfalt ne ogreje kaj prida, zato ceste ostajajo vlažne in spolzke. Razmere torej kar kličejo po menjavi letnih pnevmatik z zimskimi, ki so zaradi drugačne, mehkejše sestave kos takšnim razmeram, zavorno pot skrajšajo celo do 50 odstotkov, predvsem pa obdržijo avto v tesnejšem stiku s podlago.

Ker tudi meteorologi za prihodnje dni napovedujejo precej podoben vremenski scenarij, se velja še pravi čas izogniti norišnici, ki vlada okoli 15. novembra, ko se prične zakonska obveza zimske opreme za vozila. 

Zakon veli, da mora imeti za zimske razmere ustrezna pnevmatika vsaj tri milimetre dezena, čeprav je to za standarde strokovnjakov za varno vožnjo že res skrajna meja.

Obraba pnevmatik pa je različna, pri robovih jih običajno "nese" precej bolj. Kako izmeriti, če bodo še pravšnje za novo zimsko sezono? 

Policisti jih pri nadzoru prometa merijo tako, da z ustrezno napravico merijo globino glavnih tekalnih površin, torej v sredini pnevmatike, pojasnjujejo na policiji. 

Argument, zakaj pri dobri avtomobilski opremi ne gre varčevati, je nenazadnje tudi zagrožena kazen. Če boste med sneženjem zaradi neustrezne opreme obstali na cesti in ovirali promet, pričakujte kazen 500 evrov in pet kazenskih točk. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.