Avto
17264 ogledov

Tako uspešen, da morajo po enem letu končati prodajo

Suzuki jimny Suzuki
Suzuki jimny je morda že na odstrelu.

Še leto ni, odkar je suzuki jimny zapeljal v Slovenijo. Mnogi ga imenujejo za MX-5 med terenci - majhen, a izredno zmogljiv. V tem trenutku je jimny eden od pešcice še preostalih avtov, s katerim je mogoče suvereno zapeljati na brezpotje, in to za ne previsoko ceno. Njegov klasični dizajn, za katerim se skriva sodobna tehnika, sta bila ob premieri le še pika na i, da ga je javnost takoj vzljubila.

Ironija: za položaj znamke še preveč uspešen

Britanska izpostava Suzukija je v petek vsaj delno potrdila govorice, ki jih je pred tem sprožila indijska veja revije Autocar, in sicer da Japonci ugašajo prodajo jimnyja v Evropi. Razlog je seveda prihodnja zaostritev okolijskih standardov. 

Od leta 2021 bodo morale imeti znamke povprečni izpust svojih prodanih avtov le še 95 gramov CO2 na kilometer, sicer se jim obetajo kazni. Suzuki ima v svoji ponudbi same manjše modele, zato doseganje norm ne bi smela biti težava. 

A jimny vendarle štrli navzven, ker v nasprotju s Suzukijevimi sorojenci ne pozna sistema mehkega hibrida, hkrati pa uporablja atmosferski 1,5-litrski motor. Rezultat je kar 154 gramov CO2 z ročnim menjalnikom, z avtomatikom še več. In ker je jimny prodajno tako uspešen v Evropi, to znamki na drugi strani povzroča glavobol, ker ji dviga povprečje celotne flote, poroča Carscoops. 

Suzuki naj bi tako neuradno že naročil svojim evropskim predstavništvom, naj takoj prenehajo s pobiranjem naročil. Po drugi strani je britanska izpostava uradno sporočila, da bo jimny letos na tamkajšnjem trgu ostal v prodaji le še "v zelo omejeni seriji". 

Ali bo Suzuki našel rešitev za evropskega jimnyja s kakšnim sodobnejšim motorjem, v tem trenutku ni znano. Po nekaterih podatkih naj bi ostal v vmesnem obdobju prisoten na trgu z omejeno ponudbo "gospodarske" izvedenke, pri kateri bi bil avto prilagojen in homologiran kot kategorija N1. Pri tovrstnih vozilih merila za emisije ne bodo tako stroga. 

O usodi v Sloveniji za zdaj domači zastopnik še ni dal informacije.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.