Avto
5600 ogledov

Tale material bo kmalu skrbel za trdnost avtomobilov

Alvant AMC Alvant
Pri britanskem podjetju Alvant so razvili nov material, ki je kar za polovico lažji od enako močnega jekla in močnejši od ogljikovih vlaken. Prenese lahko tudi visoke temperature, zato je primeren tudi za uporabo v avtomobilih.

Avtomobili v zadnjih letih postajajo vse težji, saj so tudi večji, hkrati pa proizvajalci vanje vgrajujejo vse več opreme. Vse to pa slabo vpliva tudi na njihove vozne lastnosti, poveča pa se tudi poraba goriva, kar v luči vse strožjih okoljskih predpisov nikakor ni dobro.

radar, avtomobilske gume Avto Veliki premiki na področju pnevmatik

Avtomobilski proizvajalci zato iščejo možnosti za zmanjšanje mase avtomobilov. Doslej so v poštev prišli visoko trdnostna jekla, aluminijeve zlitine in plastika, ki jo okrepijo s steklenimi in ogljikovimi vlakni, vendar pa so vse te rešitve drage, kar vpliva na končno ceno avtomobila.

Avto Zračne blazine za potnike na zadnjih sedežih

Aluminijev kompozit

Ena od rešitev bi lahko bil tudi Alvantov novi material AMC (Aluminium Matrix Composite). Matrični kompozit na osnovi aluminija je v bistvu podoben z ogljikovimi vlakni okrepljeni plastiki, vendar so smolo v njegovi sestavi nadomestili z aluminijem. Gre za material, ki je za petdeset odstotkov trši in za 300 odstotkov močnejši od karbona, v nasprotju z ogljikovimi kompoziti pa tudi veliko bolje prenaša mehanske in toplotne obremenitve.

Alvant AMC | Avtor: Alvant Alvant

Zaradi teh lastnosti ga je mogoče uporabiti za marsikatero avtomobilsko aplikacijo, pa naj gre za proizvodnjo podvozij, izpušnih sistemov ali motorjev. Ker se s spreminjanjem temperature ne širi in krči, tako kot jeklo in aluminij, lahko iz njega izdelajo tudi komponente, ki poleg velike vzdržljivosti zahtevajo tudi natančnost. Dodatna prednost materiala je, da odlično absorbira tudi vibracije in hrup.

Zapiranje vrat pri avtu Zapiranje vrat Avto Zakaj je najboljši zvok pri zapiranju vrat "ka-čank"?

Poceni proizvodnja

Poleg tega je menda poceni tudi njegova proizvodnja, saj ga izdelujejo tako, da v aluminijevo zlitino razmeroma na preprost način dodajajo silicijev karbid. Še večjo trdnost dosežejo, če namesto aluminija uporabijo aluminijev oksid. Material bo sicer najbolj prišel do izraza pri proizvodnji električnih avtomobilov, pri katerih se konstruktorji še vedno spopadajo s preveliko maso.

Material AMC za zdaj uporablja predvsem letalska industrija, kjer je našel uporabo predvsem na podvozjih letal, vendar pa se podjetje Alvant že pogaja tudi s Fordom in Rolls-Royceom.

Zgorela tesla Avto Električni zagorel v predoru - to pravijo gasilci
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.