Avto
62 ogledov

Tata razvija pogon na vodo

Tata je še naprej zavezan izumu pogona avtomobilov na vodo. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Ideja, da bi avtomobile poganjala voda, je živa že kar nekaj časa. Uspeha zaenkrat še ni bilo. Indijski Tata še ni izgubil upanja in se resno lotil naloge.

Elektroliza vode s ciljem ekstrakcije vodika je proces, ki se ne izplača. Enostavno povedano: za proizvodnjo vodika iz vode je potrebno porabiti več energije, kot jo je kasneje z izgorevanjem dobljene količine mogoče dobiti. Vseeno ekipa znanstvenikov, zbrana okoli Daniela Nocera s tehnološke univerze v Massachusettsu verjame, da vse metode še niso izrabljene in da prostor za napredek je. Dodatna vzpodbuda je finančna injekcija v višini 15 milijonov dolarjev, ki jo je odštel indijski mogotec in lastnik Tate Motors Ratan Tata, kjer izdelujejo najcenejši avtomobil na svetu – tata nano.

To ni prvič, da bi indijski magnat podprl razvoj alternativnih metod za polnjenje avtomobilov. Pred tremi leti je Tata podpisal pogodbo s podjetjem MDI, ki razvija konceptni avtomobil, ki ga poganja zrak, vendar pa konkretnih rezultatov do zdaj niso predstavili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.