Avto
90 ogledov

Te dni bo spet veliko bruhanja v avtih

Slabost v avtu Ford
Praznični promet ima lahko poleg gneče na cestah in dolgih čakalih kolon še en stranski efekt - povečano stopnjo slabosti v avtu. Kaj najbolj pomaga?

Dve tretjini ljudi je zaradi vožnje z avtomobilom že doživelo slabost, še posebej dovzetni nanjo pa so otroci in mladostniki. "Slabo mi je," ostaja eden najbolj strašljivih stavkov, ki se izrekajo med vožnjo. Sledi namreč živčno pogledovanje staršev prek ramen in živa groza, če pride do najhujšega - bruhanja.

Ob priliki velikonočnih praznikov, ko se številni Evropejci odpravljajo na pot, so pri Fordu skupaj s strokovnjaki iz amsterdamske unoverze Vrije pripravili obsežno raziskavo na temo slabosti v vozilih. Ford namreč želi izsledke uporabiti pri izdelavi naslednjih generacij avtomobilov, da bi bili potniki v njih čim manj dovzetni za občutek slabosti. 

Testi kažejo, da občutek slabosti še veliko prej nastane pri voznikih, ki se vozijo zadaj in imajo sklonjeno glavo, ker recimo igrajo videoigrico. Test je dokazal, da se slabost v podobnih primerih lahko pojavi že zelo hitro, po komaj 10 minutah vožnje in to tudi pri odraslih osebah.

Ker imajo moderni družinski avtomobili zadaj velikokrat vgrajene zaslone za zabavo potnikov, je Ford iskal način, kako njihovo umestitev narediti prijaznejšo. Izsledki kažejo, da se občutek slabosti pojavi kasneje, če je zaslon postavljen čim višje, tako da potniku ni potrebno sklanjati glave in ima v zornem kotu tudi pregled izven avtomobila. 

Kaj moramo piti in česa ne smemo?

Zehanje in znojenje sta prva znaka, da se v potnikovih možganih dogajajo neželeni procesi zaradi neujemanja signalov, ki jih možgani prejmejo od oči in od organa za ravnotežje v ušesu.

"Slabost v avtu je kompleksen problem in naravna reakcija na nenaravne dražljaje, ki jih ni mogoče zdraviti. Lahko pa se potrudimo, da zmanjšamo simptome," pravi doktor Jelte Bos iz centra za napredne zdravstvene raziskave TNO v nizozemskem Soesterbergu.

Testi so dokazali, da početje v avtu in stil vožnje voznika lahko zelo vplivata na slabost. 

"Za mnogo voznikov, ki menijo, da ima njihov otrok težave s slabostjo v avtu, velja, da imajo otroci problem zgolj z njihovim načinom vožnje," pravi Bos. "Bolj umirjena vožnja lahko bistveno pripomore k zmanjšanju pojavnosti slabosti," dodaja ne posebej presenetljiv nasvet. 

Vožnja v gneči s pogostimi speljevanji in ustavljanji je za potnike lahko zelo naporna. Bodite nežni, izogibajte se luknjam na cesti. Še nekaj drugih nasvetov, ki jih velja upoštevati proti slabosti v avtu, pa so: 

  • Če sedite zadaj, se usedite na sredinski sedež, da boste gledali cesto pred seboj.
  • Zamotite otroke - morda pomaga že kakšna družinska pesmica.
  • Pijte kolo, jejte ingverjeve piškote, izogibajte pa se kavi.
  • Uporabite blazino za podporo vaši glavi, držite jo čim bolj na miru. 
  • Skrbite za svež in ustrezno mrzel zrak v kabini.

PREBERITE ŠE: Ali lepljenje popka res pomaga?

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.