Avto
1623 ogledov

Kaj pomaga in kaj ne pri slabosti med vožnjo

Slabost v avtu Profimedias
Slabost v avtu. Otroci so zelo dovzetni nanjo. Modrih nasvetov, kako jo zdraviti in preprečevati, je veliko, a najbolj pomaga zdravorazumska preventiva, opozarja zdravnik. Lepljenje popkov, zapestnice in njuhanje časopisnega papirja? Le če verjamete ...

Slabost v avtomobilu lahko hitro pokvari že tako stresni začetek dopusta, ko morajo dopustniki po pakiranju še več ur potovati do počitniške destinacije. Verjetno ni hujšega stavka, kot ga lahko v avtu izreče otrok: "Slabo mi je!" Že misel, da bo iz njegovih ust po avtu švignil vulkan želodčne vsebine, zašibi kolena še tako samozavestnim staršem.

"Praktično vsako osebo lahko pripravimo do tega, da začuti znake slabosti, je pa velika razlika ravno v stopnji občutljivosti in na dražljaje iz okolice," pravi Tomaž Krenčnik, zdravnik pediater iz Klinike za pediatrijo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor.

Kot pojasnjuje, so na slabost v avtu otroci najbolj dovzetni in sicer nekje po starosti dveh let. Do 12 leta se občutljivost v povprečju veča, nato pa spet manjša in kasneje pogosto izzveni. 

"Slabost med vožnjo nastane zaradi nasprotujočih se signalov o stanju in gibanju telesa, ki ga dobijo možgani iz različnih virov - vid, receptroji mišic, ravnotežni organ," pojasnjuje ozadje delovanja telesa strokovnjak in izpostavlja še posebej "nevarno" početje: "Če otrok gleda pred seboj sedež ali tablico, ki je glede na otrokov položaj nepremična in hkrati dobiva iz ravnotežnega organa signale, da se glava in telo ves čas premikata v različne smeri zaradi vožnje avtomobila, lahko pride do nastanka slabosti med vožnjo."

Starši zelo pogosto sokrivi: kokakola recept za katastrofo

Napake staršev? Predvsem poln želodček tik pred vožnjo, opozarja Krenčnik. "Še posebej so problematična 'težka' živila, ki 'obsedijo' v želodcu dalj časa, na primer maščobe in živila z visokim deležem beljakovin. Gazirane pijače si zaslužijo še posebno omembo, saj sproščen plin še dodatno poviša tlak v trebuhu in potreben je mnogo manjši dražljaj, da se pri otroku sproži bruhanje." Krenčnik dodaja, da lahko pri bolj občutljivih otrocih slabost nastane tudi ob praznem želodčku.

Kaj storiti pred potjo?

Na vsak način naj bodo obroki pred vožnjo manjši oziroma minimalni, sestavljeni iz enostavnih, hitro prebavljivih živil. Na pot se ne gre takoj po obroku, tudi ob zaužiti lahki hrani se počaka vsaj pol ure. Tudi med postanki na vožnji naj otrok poje manjšo količino hrane, kot so keksi in krekerji, ter nekaj tekočine. 

Kako na poti?

"Priporoča se položaj telesa, kjer je oseba obrnjena v smeri vožnje," pravi zdravnik. Manj dražeče je gledanje v daljavo ali na dogajanje pred vozilom kot gledanje v predmete znotraj avtomobila.

Smiselno je opraviti več premorov med vožnjo, med katerimi se lahko slabost tudi v celoti umiri. "Nekateri avtorji priporočajo med vožnjo ležeč položaj in zaprte oči. Le-to je morebiti izvedljivo med potovanjem z ladjo, vendar bi otroka med vožnjo z avtomobilom v tem položaju dodatno ogrožali zaradi večje nevarnosti poškodb med morebitnim trkom," navaja Krenčnik. 

Lahko z zalepljenim popkom preprečimo katastrofo?

Po različnih forumih in z ustnim izročilom se delijo še številni drugi nasveti, kaj lahko pomaga pri slabosti med vožnjo. Nekateri prisegajo na posebne zapestnice, drugi na lepljenje popka s selotejpom pred vožnjo, tretji na vohanje časopisnega papirja ali mete. Tudi kisle kumarice bojda pomagajo. A Krenčnik je skeptičen. "Ti ukrepi najverjetneje nimajo nobenega učinka. Starši, ki so prepričani v pozitiven učinek takšnih ukrepov, bodo morebitno izboljšanje pripisali uporabljeni metodi. Dejansko se rešitev težav skriva predvsem v skrbnem upoštevanju navedenih nasvetov glede prehrane in načrtovanja poti."

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Gara Gara 14:35 10.julij 2015.

    Imam 35 let izkušenj s prevozi otrok.Dakazano pomagajo tablete proti bruhanju in ingverjevi bomboni.Enakoo so ugotovili tudi pri Mythbusters.