Avto
446 ogledov

"Distrakcija" je novi "morilec" na evropskih cestah

Telefon med vožnjo Profimedias
Nepazljivost voznikov je zaradi uporabe mobilnikov med vožnjo vse pogosteje vzrok prometnih nesreč. Distrakcijo povzročajo tudi uživanje hrane in pijače med vožnjo, kajenje ter tudi pogovor s potniki v vozilu.

V Zagrebu je potekal kongres mreže evropskih prometnih policij (Tispol), na katerem so poudarili, da je "distrakcija" novi "morilec" na evropskih cestah. Kot so pojasnili, distrakcijo ali nepazljivost med vožnjo najbolj pogosto povzroča uporaba mobilnih telefonov, ki odvračajo pozornost voznikov od dogodkov v prometu, je na spletni strani sporočilo hrvaško notranje ministrstvo.

PREBERITE ŠE:

Hrvaška policija je napovedala, da bo v prihodnje poostrila nadzor voznikov zaradi nepravilne uporabe mobilnih telefonov in uporabe varnostnih pasov, posebej na zadnjih sedežih osebnih avtomobilov.

Telefoni usodni tudi za pešce in kolesarje

Poudarili so, da nepazljivost zaradi mobitelov ni značilna le za voznike motornih vozil, temveč tudi za pešce, zelo pogosto pa tudi za kolesarje. Poleg hitrosti, alkohola in neuporabe varnostnih pasov je postala vodilni vzrok najtežjih posledic prometnih nesreč, so opozorili.

Kot so dodali, distrakcijo povzročajo tudi uživanje hrane in pijače med vožnjo, kajenje ter tudi pogovor s potniki v vozilu, a ima najhujše posledice uporaba mobilnih telefonov. Pozitivno na voznike vpliva le pogovor s sovoznikom, kar lahko prepreči, da bi voznik zaspal za volanom, lahko pa tudi spremlja dogodke v prometu in opozori na nevarnosti.



Kot so pojasnili, so psihologi ugotovili, da sta upravljanje motornega vozila in pogovor po mobilnem telefonu dve kognitivno zahtevni funkciji, ki zahtevata umsko osredotočenost ter se medsebojno motita.

Pripomočki za prostoročno uporabo niso varni

Po mnenju prometnih policistov niti uporaba pripomočkov za prostoročno uporabo komunikacijskih naprav ni rešitev. Kot najbolj varno so izpostavili utišanje mobilnega telefona in neodzivanje na klice niti na sporočila sms.

Hrvaška policija je napovedala, da bo v prihodnje vsak dan dodatno nadzirala in kaznovala voznike, ki bodo uporabljali mobilne telefone med vožnjo. Voznike bodo opozarjali, naj se izogibajo tudi drugim oblikam distrakcije.

Opozarjali bodo državljane tudi na pomen uporabe varnostnih pasov. "Ljudje se ne zavedajo, da z neuporabo varnostnih pasov, posebej na zadnjih sedežih v osebnih avtomobilih, ki zletijo s ceste ali se prevrnejo, postanejo izstrelek, ki ogroža njih in ostale osebe v vozilu," so še zapisali.

 
Komentarjev 3
  • Dušan Jakič 16:37 28.november 2016.

    Zakaj je pa potem v SSKJ-ju? distrákcija -e ž (á) 1. med. naravnavanje izvinjenih sklepov ali zlomljenih kosti z nategovanjem: distrakcija je bila za ponesrečenca zelo boleča 2. psih. trenutna motenost pozornosti zaradi nepomembnega dražljaja ♪

  • pesnik51 16:24 28.november 2016.

    kaj je novinar G.P. nisva našla slovenske skovanke za distrakcijo? Pol pa najboljš kar v narekovaje pa bo, a ne?

  • Avatar Leon
    Leon 14:35 28.november 2016.

    Nadzor uporabe je na strani operaterjev ! Kdo si upa dregniti v TELE-lobi gnezdo?