Avto
6887 ogledov

Temperature padajo: Tako bo na mraz pripravljen tudi vaš avtomobil

avto sneg zima Profimedia
Po razmeroma milih temperaturah v začetku zime, nas bodo v naslednjih dneh spremljale temperature krepko pod lediščem. Naj bo na padec temperatur pripravljen tudi vaš avtomobil.

Nepripravljenost vašega avtomobila na temperature pod lediščem vam lahko povzroči marsikatero nevšečnost. Ne glede na to ali zamujate z odhodom v službo ali se bo zavlekel odhod na dopust, avtomobil, ki npr. ne vžge zaradi praznega akumulatorja ali "zmrznjenega" dizla, vas bo lahko hitro spravil iz tira.

Mehanik leta 2019 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Obisk pri mehaniku nikoli ne bo odveč

Pred zimo se večina voznikov odloči za obisk pri mehaniku, da ta preveri, če je avtomobil pripravljen na zimo. Mehanik bo preveril akumulator, hladilni sistem, sistem za dovod zraka v vozilo, olje v motorju, sistem za dovod goriva in klinasti jermen. Poleg tega se bo posvetil tudi zunanjim delom vozila, npr. metlicam brisalcev, tesnilom vrat in stanju ključavnic na vratih in pokrovu prtljažnika. Ti sestavni deli avtomobila so najbolj izpostavljeni zimskim razmeram in vam bodo lahko povzročili največ preglavic.

avto zima mraz | Avtor: Profimedia Profimedia

Dodatno moramo tudi lastniki sami poskrbeti za pripravljenost avta na nizke temperature. V prvi vrsti ne pozabite na "neobvezno" zimsko opremo – strgalo za vetrobransko steklo in zložljivo lopato. Preverite luči in rezervne žarnice, saj bo vožnja z nedelujoče žarnico pozimi, ko ni toliko naravne luči, veliko bolj nevarna. V mislih imejte tudi redno kontrolo delovanja in pranja naprave za pranje vetrobranskega stekla, saj pozimi pogosteje peremo avtomobilska stekla. V posodo za pralno tekočino nujno natočite zimsko pralno sredstvo, ki, odvisno od sestavin, tudi pri temperaturah do -22 stopinj ne bo zmrznila.

Obvezna zimska oprema so pri vseh avtomobilih, ki nimajo celoletnih pnevmatik, seveda zimske pnevmatike z zadostnim profilom.

Le grozeče rohnenje

Neprijetno presenečenje se prigodi najpogosteje prav na dopustu, ko se odpravimo na smučanje v sosednje Alpe.

Pri ledenih temperaturah nas naš avto čaka na parkirišču ob smučarski progi, ko se vrnemo in se želimo po dolgem dnevu odpeljati domov ali do hotela, pa ob vžigu našega avtomobila slišimo le grozeče rohnenje. Kar se vozilom na bencinski pogon ne more zgoditi, se tistim na dizelski pogon zgodi kaj hitro pri temperaturah pod lediščem – gorivo "zmrzne".

mraz zima avto led | Avtor: Profimedia Profimedia
V zimskem času imajo klasična goriva dodane aditive, ki preprečujejo izločanje parafina - ta je odgovoren za odpoved motorja. Do okoli -20 stopinj Celzija smo tako s klasičnim dizlom še "varni". Kar se mnogi ne zavedajo pa je, da -20 stopinj Celzija na poročilih na radiu ne pomeni -20 stopinj Celzija pod rezervoarjem. Temperatura se praviloma meri na enem metru višine, rezervoar za gorivo leži pri večini avtomobilov nižje tlom, temperatura zraka pri tleh pa je lahko tudi za kar nekaj stopinj nižja.

Zato je pomembno, da pozimi natočimo gorivo, ki nam tudi v ekstremnih zimskih razmerah ne bo "zmrznilo" in posledično zagrenilo dolgo pričakovani dopust. Takšno gorivo je npr. gorivo Q Max iQ Diesel, ki ga lahko natočite na Petrolovih črpalkah. To "pametno" dizelsko gorivo je bilo razvito prav z ekstremnimi zimskimi razmerami v mislih, ko potrebuje vaš motor na dizelski pogon nekoliko več podpore. IQ Diesel je nadgradnja Petrolovih goriv Q Max, ki poskrbijo za boljšo moč motorja, nižjo porabo, manjše stroške vzdrževanja in daljšo življenjsko dobo avtomobila.

dezurni@zurnal24.si