Avto
13431 ogledov

Tesla ima avto, ki bo zasenčil celo superavte

Tesla roadster
1/10
Tesla
Tesla trdi, da je njihov novi roadster najhitreje pospešujoče serijsko vozilo na svetu.

Tesla je pripravil veliko presenečenje, saj do premiere javnost ni vedela, da namerava predstaviti električnega roadsterja nvoe generacije. Prav tesla roadster prve generacije je bil prvi avto, s katerim je družba svet opozorila nase. 

Novi roadster je bil izdelan z namenom, da avtom na bencin "prisoli močno zaušnico," je ponazoril Elon Musk, ustanovitelj in direktor Tesle. od 0 do 96 km/h (0-60 milij na uro) namreč avto "pokrije" v vsega 1,9 sekunde, medtem k je po 4,2 sekunde že pri 160 kilometrih, kar je na ravni hiperavtomobilov, vrednih vsaj milijon evrov. Oziroma povedano drugače - BMW M4 v 4,2 sekunde še ne pride do 100 km/h. Četrt milje (402 metra), čislano razdaljo, ki veliko pove o zmogljivostih, naj bi avto z ničle dosegel že po 8,9 sekundah, s tem pa naj bi postal prvi serijski avto, ki bi mu uspel ta dosežek pod devetimi sekundami.

Moč trije elektromotorji črpajo iz kar 200 kWh baterije. Dva motorja skrbita vsak za svoje zadnje kolo, en motor pa poganja prvi kolesi, zaradi česar gre za 4x4 pogon. Roadster naj bi na kolesu proizvajal kar 10.000 Nm navora, kar je izjemna številka, ki postavlja pod vprašaj, katera pnevmatika bo zmogla tak prenos sil. 

Tesla roadster | Avtor: Tesla Tesla

Z enim polnjenjem naj bi avto pokril kar 1.000 kilometrov poti, najvišja hitrost je "okoli" 400 kilometrov. A menda naj bi snovali še bolj noro različico.

Posebnost 2+2 roadsterja je njegova notranja prostornost, saj naj bi zadnja sedeža ponujala veliko prostora tudi za velike ljudi. Veliko bo tudi prtljažnega prostora, kar je vse prej kot običajna lastnost roadsterjev.

Na prvega serijsko proizvedenega Teslinega roadsterja bo potrebno počakati do leta 202, a rezervacije bodo pričeli sprejemati že sedaj. Za 42 tisoč evrov pologa boste imeli zagotovilo, da boste dobili avto, potem ko boste odplačali še preostanek od 170 tisoč evrov, kolikor naj bi stal v ZDA.

dezurni@zurnal24.si

Tesla roadster | Avtor: Tesla Tesla

Komentarjev 2
  • Jonathan Archer 20:21 19.november 2017.

    Seveda. Potem, ko je 400.000 ljudi vplačalo za model 3 po 1.000€ katerih proizvodnja se iz meseca v mesec zamika ter ne dosega obljubljenih proizvodnjih rezultatov. Ko bo stekla veliko seriska proizvodnja modela 3 in bo avtomobil globalno dobavljiv se ...prikaži več lahko postavljajo z igračami za bogatune.

  • maresem 14:50 18.november 2017.

    Do leta 202? Mi lahko to kdo razloži?