Avto
1893 ogledov

Tesla model 3 performance nudi ogromno šoka za svoj denar

Tesla model 3 performance
1/47
Tesla
Dolgo pričakovani Teslin električni rival oznakam GT, M, RS, AMG in podobnim kombinacijam je končno razkrit. Za manj kot 56 tisoč evrov model 3 performance obljublja pospešek 3,1 sekunde in prek 500 kilometrov dosega.

Po prenovi model 3 so pri Tesli svoje privržence kar dolgo pustili čakati še na najbolj zmogljivo različico performance. Tisto s črnim karbonskim zadnjim spojlerjem in rdečimi zavornimi čeljustmi.

Pričakovanja so se uresničila, novinec ponuja veliko elektrošoka za svoj denar. Gre za najbolj zmogljiv in dinamični model 3 doslej, dva elektromotorja pošiljata na vsa štiri kolesa 340 kW (460 KM) moči. Po navedbah tovarne traja pospešek od 0 do 100 km/h samo 3,1 sekunde, kar je v ligi takšnih avtov, kot je porsche 911 RS GT3.

Verjetno se z nemškim bombnikom težko primerja med ovinki, a tudi glede tega so pri Tesli zelo samozavestni. Navajajo, da so popolnoma spremenili podvozje z novimi elementi, ki so poznani iz sveta motošporta. Povečali so strukturno togost, posodobili vzmeti in še kaj, vse v smeri povečanja zmogljivosti vztrajanja v idealni liniji pri velikih hitrostih in hitre odzivnosti na voznikovo upravljanje.

Tesla model 3 performance | Avtor: Tesla Tesla
Tesla model 3 performance | Avtor: Tesla Tesla

Zavore so po navedbah Tesle primerne za vožnjo po dirkališču in so serijsko opremljene z visoko zmogljivimi zavornimi ploščicami, ki zagotavljajo takojšnje upočasnjevanje ter višje toplotne omejitve in vzdržljivost. Za po potrebi bolj divjo vožnjo je prilagojena programska oprema, ki vključuje Track Mode in prilagodi upravljanje vzmetenja ter pogona največjim in bliskovitim reakcijam. Primerno temu je posodobljen tudi uporabniški vmesnik na sredinskem zaslonu. Sploh prvič pri model 3 so integrirali svoj krmilnik dinamike vozila VDC, ki omogoča tako vsakodnevno uporabnost kot visoko zmogljivost. Končna hitrost je sicer 262 km/h. Glede kapacitete baterije so pri Tesli tradicionalno skrivnostni, verjetno gre za okoli 75 kWh. Doseg z enim polnjenjem po WLTP je 528 kilometrov.

Tesla model 3 performance | Avtor: Tesla Tesla
Tesla model 3 performance | Avtor: Tesla Tesla
Tesla model 3 performance | Avtor: Tesla Tesla

Model 3 performance 'highland' se zdaj tudi oblikovno precej jasneje loči od ostalih trojk. Poleg že omenjenih posebnosti jeima zdaj tudi očitno drugačen prednji in zadnji del, ki poudarjata agresivnejšo obliko, hkrati pa so pri Tesli še zmanjšali koeficient zračnega upora. Prednji del ima vgrajene posebne zračne reže, ki skupaj z zadnjim difuzorjem in spojlerjem omogoča pravšnjo mero pritiska k tlom pri velikih hitrostih. 

V notranjosti so novi športni sedeži, ki imajo izboljšano bočno oporo, mogoče jih je ogrevati in prezračevati. Notranjost se loči tudi po svojstvenih oblogah iz ogljikovih vlaken, ki so novost za znamko. 

V Sloveniji je teslo model 3 performance že mogoče naročiti, v serijski opremi so poleg športnih sedežev in performance podvozja vključena tudi 20-palčna posebna platišča. Cena v Sloveniji je 55.990 evrov, prve dobave so obljubljene že v drugem četrtletju, maja ali junija. Osnovni model 3 z zadnjim pogonom sicer stane 40.970 evrov.

Tesla model 3 performance | Avtor: Tesla Tesla
Tesla model 3 performance | Avtor: Tesla Tesla

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Toma 10:09 24.april 2024.

    Še ročke in stikala pa bo še avto! Do takrat pa je le tablica z volanom ;-)

Sorodne novice