Avto > Testi
3005 ogledov

Slovenski novinarji povedali, ali bo njihov naslednji avto električni

PRIMA električni avti polnjenje doseg ionity Saša Despot
V PRIMA testu 13 električnih vozil nas je tokrat sodelovalo kar 18 avtomobilskih novinarjev. Po koncu 14-dnevnega testa smo novinarji izpolnili anketo, v kateri smo med drugim odgovorili tudi na vprašanji, kateri električni avto od testiranih bi odpeljali domov in, ali bo naš naslednji avto 100-odstotno električen?

Veliki pomladanski PRIMA test avtomobilov je bil nekoliko drugačen. Sedem uredništev slovenskih medijev (poleg Žurnala24 še avtomobilska revija Avto fokus, televizijska oddaja Volan, časnik Finance in spletne strani Siol.net, Avtomobilizem.com ter Avtomanija.com skupaj s Primorskimi novicami ter Večerom) je ugriznilo v eno najtežjih vprašanj, ki si ga danes postavlja vse več ljubiteljev avtomobilov - kateri družinsko uporaben električni avto naj kupim in kaj moram vedeti, da se izkušnja ne bo prelevila v nočno moro.

Ponudba električnih modelov se vse hitreje širi, s strani evropskih vlad in avtoindustrije spodbujena stvarnost v tem trenutku napoveduje, da se bodo morali termično gnani avtomobili čez dobro desetletje posloviti. Marsikje po evropskih trgih delež baterijskih vozil že dosega petino in še več prodaje. Slovenski trg glede tega močno zaostaja, a se ponudba in povpraševanje krepita tudi pri nas.

Po koncu testa, v katerem je tokrat sodelovalo kar 18 novinarjev različnih redakcij, smo izpolnili anketo. Cilj je bil oceniti naše izkušnje z električnimi vozili in tudi pripravljenost za nakup.

PRIMA električni avti polnjenje doseg ionity | Avtor: PRIMA PRIMA

V zadnjih desetih letih preizkusili večino EV vozil

Večina novinarjev, ki smo sodelovali na PRIMA testu električnih vozil, preizkušamo in ocenjujemo vozila že vsaj desetletje, nekateri tudi dve. Dve tretjini novinarjev je namreč starejših od 40 let, kar pomeni, da imamo več kot 20 let vozniških izkušenj. Večina je v anketi odgovorila, da na leto prevozi več kot 35 tisoč kilometrov. Večina od nas je do zdaj preizkusila nekaj 100 različnih modelov avtomobilov, vključno z veliko večino vseh EV vozil, ki so v zadnjem desetletju zapeljala na slovenske ceste.

Pomemben podatek je tudi, da kar 61 odstotkov sodelujočih v anketi živi v hiši in prav toliko ima možnost električne avtomobile polniti doma. Večina od lastniških avtomobilov je sicer dizelskih (55 odstotkov), vsak tretji je bencinski, ostali so baterijski, v to so všteti tudi blagi hibridi. 72 odstotkov vprašanih ima otroke, kar je tudi pomembna odločitev pri nakupu električnega družinskega avtomobila, sploh, če ga uporabljamo tudi za daljše poti na dopust.

PRIMA test električnih avtomobilov | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Električni še ne bodo pred hišo

Velika večina anketiranih meni, da so osebni avtomobili pomemben vir negativnega obremenjevanja okolja. Zanimivo, večina meni, da prihodnost osebne mobilnosti ne bo izključno električna. Le trije od 18 vprašanih so v to prepričani.

Mnenja so bila deljenja pri vprašanju, ali je aktualna ponudba električnih avtomobilov že danes dovolj široka, da bi lahko zadovoljili svoje potrebe pri delu in v prostem času. Se pa skoraj soglasno strinjamo, da so cene električnih avtomobilov ta hip pretirane. 
Moj naslednji domači osebni avtomobil bo električen? Le dva sta odgovorila zagotovo, osem pa, da zagotovo ne. Le trije se nagibajo v smer zamenjave bencinskega ali dizelskega avtomobila za električnega.

Kaj najbolj cenimo novinarji pri vožnji z električnim avtomobilom? Zagotovo je to zvočno udobje, kot tudi pospeševanje, najbolj pa nas pri uporabi električnega avtomobila moti iskanje prostih in delujočih električnih polnilnic, zapletenost plačevanja preko različnih aplikacij in neprestano razmišljanje o dosegu, pa tudi prelaganje in prevažanje kablov za polnjenje baterije.

Če bi lahko domov odpeljali kateregakoli od 13 kandidatov na PRIMA testu (vsak novinar je imel možnost izbrati tri vozila), je 15 točk prejela tesla model Y, 14 hyundai ioniq 5 in sedem MG 4.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • rd2dmk2 08:12 24.maj 2023.

    šenkanemu konju se ne gleda v zobe.. p.s novinarji kaj če bi deleli teste na avtih, ki ste jih sami "kupili". ne dobili v dar.. pa še nekaj naj si drzne kateri koli prodajalec dati v test meni svoje vozilo.. ...prikaži več bo dobil res pravično oceno.. ne pa ... hm...veste.. pejte vi naredit tole.. na RTV SLO pojdite na tednik in jim recite naj naredijo oddajo, ki bi kritizirala recmo Triglav, generali, ... pa da slišimo odgovor, ki ga boste dobili od urednikov.. ja hm.. ne moremo..je preveč reklamega denarja