Avto
18 ogledov

Težki tovornjaki poteptali avtomobile

Verižno trčenje
1/8
Reuters
V Teksasu v ZDA sta v verižnem trčenju stotih vozil umrli dve osebi, po trditvah iz bolnišnic pa naj bi se poškodovalo več kot 50 ljudi, osem jih je v kritičnem stanju. Vzrok naj bi bil poleg neupoštevanja razmer vožnje v megli tudi gost promet ob dnevu zahvalnosti.

Oblasti so kot vzrok za nesrečo navedle gosto meglo, poleg osebnih vozil, pa je bilo v verižnem trčenju udeleženih še sedem težkih 18-kolesnih tovornjakov, ki osebne avtomobile pod seboj poteptali. Poškodovanih je bilo tako veliko število oseb, da je morala služba nujne pomoči z rešilci poškodovane odpeljati v kar pet različnih bolnišnic.

Verižna trčenja so pogosta v času, ko se na cestah pojavlja megla in sneg. Najpogostejši vzrok za to pa je neupoštevanje vremenskih razmer in varnostne razdalje. Strokovnjaki za prometno varnost opozarjajo, da nam prav varnostna razdalja daje možnost, da lažje ukrepamo in preprečimo nalet vozila za nami.

Vozilo v primeru trčenja poskušamo ustaviti na zadostni razdalji od vozila pred seboj in opazujemo, kaj se dogaja za nami. V primeru, da vidimo, da bo vozilo, ki se nam približuje od zadaj ne bo moglo varno ustaviti, se lahko še vedno odzovemo in zapeljemo naprej ali v stran. Ali je v primeru verižnega trčenja varno zapustiti avtomobil, je po mnenju strokovnjakov treba presoditi glede na situacijo v kateri se nahajamo. Je pa pomembno, da smo čim bolj vidni in v megli prižgemo luči za meglo, med vožnjo pa ves čas opazujemo signalizacijo, ki opozarja na zgoščen promet in slabe vremenske razmere ter temu prilagodimo hitrost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.