Avto
134399 ogledov

"Tisti, ki danes vozijo manjše avte, bodo jutri na avtobusu"

parkirišče Saša Despot
Nekdanji visoki menedžer Volkswagna je izrekel strašljive besede o prihajajoči mobilnosti za množice.

Jens Anderesen je veteran avtomobilske industrije, doktoriral je s področja električnih vozil, dolga leta je bil visoko v poslovodstvu Volkswagna. Med drugim je bil odgovoren za razvoj Volkswagnovega programa vozil na metan (CNG). Od leta 2018 je eden od vodij strateško-svetovalne družbe Strategy Expert Group.

V intervjuju za Bussiness Insider glede razvoja mobilnosti je Andersen podal nič kaj prijetno napoved. Visoke cene električnih vozil skupaj z naraščajočimi stroški in omejitvami pri prodaji avtov na fosilna goriva bodo kmalu pripeljala do položaja, ko bodo današnji lastniki manjših avtov primorani močno spremeniti svoje potovalne navade. Kot se je izrazil, "tisti, ki danes vozijo opel corso, bodo jutri na avtobusu."

"Narejeno v Evropi" le še za bogate

Andersen je jasen: današnjega načina mobilnosti ne bomo mogli prenesti v dobo električnih vozil. Vse več ljudi, ki so bili doslej pripravljeni kupiti lasten avto, se bo v prihodnje zanašalo na predplačniške pakete, deljenju avtov in javne prevoze. 

To pa bo prineslo tudi hude težave za evropsko avtomobilsko industrijo, ki ne bo mogla tekmovati s cenami kitajskih vozil. Doba dostopne mobilnosti "narejeno v Evropi" se končuje, je dejal.

Vseeno to ne pomeni, da bo evropska avtomobilska industrija zamrla. Še več, Andersen je prepričan, da bodo na področju visokih tehnologij in v premijskem segmentu družbe, kot so Audi, Porsche, BMW ali Mercedes, prevzeli primat pred Toyoto in Teslo.

Prav za slednjega je dal izredno zanimivo napoved - lovec bo postal plen. Andersen je prepričan, da bo družba Tesla kmalu prišla v last drugega avtomobilskega proizvajalca. Andersen meni, da bo to Volkswagen. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 20
  • tine60 10:46 09.november 2023.

    ma ja malo morgen glede na to kako seel avtomobili samu užigajo pa gorijo da jih niti pogasit ne morš še pod vodo gori če se užge bojo kmal opustil da SCAM k niso nč bl čits za okolje k ...prikaži več bencinar še slabš k nimaš km z baterijo k se zjebe, to sam na papirju zgleda "green" avto, pa da ne govorim o tem da porabmo tooook litija da ga bo zlo kmal zmankal.. pa me prou zanima kok od tega folka k jih zagovarja ve kok stane elektrika, se prav draga plus zlo umazana zarad baterij.. totaln nateg

  • Plavi-mil 11:17 09.marec 2023.

    Zato se je pa treba dokler je še čas UPRETI tem EKO TERORISTOM, narod strezni se, drugače bom o živeli v jamah, "eko" teroristi bodo pa bogateli.

  • Pepe007 08:45 09.marec 2023.

    EU politika zatira svoje prebivalstvo na fin način. Žalostno pa je, da so jim mladi s svojimi podnebnimi protesti orodje. Ne moreš verjeti, da je danes del mladine tako butast, da misli, da bo preostali svet delal za njih še ...prikaži več do njihove smrti. Scena se bo lahko kmalu obrnila in bomo v Evropi za preživetje delali najnižje plačane stvari za preostali svet. Kot pri nogometu, če gola ne daš, ga dobiš.

Sorodne novice