Avto
200 ogledov

To je nova opel corsa

Opel corsa
1/10
Opel
Nova generacija opel corse se želi med najnaprednejše tekmece razreda vriniti z videzom, voznimi lastnostmi, sodobnimi motorji in pripomočki.

32 let in štiri generacije enega najuspešnejših Oplovih modelov. Od jeseni bo na cestah že peta generacija, ki želi vsaj ponoviti številko 2,8 milijona, kolikor je bilo prodanih cors dosedanje generacije, skupno v vseh teh letih pa zavidljivih 12 milijonov.

Corsa ostaja kompaktna z dolžino okoli štirih metrov, po drugi strani daje poudarek na notranji prostornosti. Zunanjost je ukrojena v skladu z DNK nemške znamke, ima seveda LED dnevna svetila, pa tudi izrazite bočne linije, s čimer želi biti opazna na ulici ne glede na kot opazovanja. Ja, deluje kot starejša sestra adama.

Novo podvozje, nov litraš in menjalniki

Vožnji očitno daje corsa veliko veljave, zato je podvozje razvito povsem na novo, v ospredju sta odzivnost in udobje, avto je tudi nekoliko nižji od predhodnice. Del serijske opreme je sistem, ki po pritisku na gumb ojača pomoč servoojačevalniku volana, zato bo manevriranje denimo po mestih lažje. Zahtevnejši kupci lahko namesto mehkejšega podvozja tako kot doslej izberejo različico sport.

Opel corsa | Avtor: Opel Opel
Med pogoni je največja novost litrski bencinski motor, seveda s turbopuhalom. Na voljo je z močjo 66 kW (90 KM) ali 85 kW (115 KM), navora je za 170 Nm. Med obema različima se vriva 1,4-litrski turbo bencinar s 74 kW (100 KM) in navorom 200 Nm, tu sta še atmosferska 1,2- in 1,4-litrski motor. 1,3-litrski dizel ima 55 kW (75 KM) ali 70 kW (95 KM), obljubljeni pa so že novi dizli. Novost pri pogonu sta še šeststopenjski samodejni menjalnik in novi robotizirani menjalnik tretje generacije. 

Pripomočkov in zabave zvrhano mero

Corsa duh avtomobilskega časa lovi z naprednim infotainmentom IntelliLink, znanega že iz prenovljene insignie. Ima sedempalčni zaslon na dotik in je kompatibilen tako z iOS kot Android mobilnimi napravami, na voljo je kar nekaj aplikacij in poseben nastavek za enostavno polnjenje pametnih telefonov.

Opel corsa | Avtor: Opel Opel
Tudi pri varnosti in naprednih pripomočkih želi corsa izstopati. Na voljo so ksenonska svetila, sistem za prepoznavanje vozil v mrtvem kotu, sistem za prepoznavanje znakov, za vožnjo prek sredine vozišča, samodejno prilagaja žaromete in opozarja na možnost naleta. Tu sta še asistent za samodejno parkiranje in zadnja kamera, tudi nova generacija pa ima lahko integrirane nosilce za kolesa.

Corsa bo uradno zapeljala na ceste po oktobrskem pariškem salonu, izdelovali jo bodo v Španiji in Nemčiji. Cene bodo sporočene naknadno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.