Avto
12755 ogledov

Točite gorivo v Avstriji? Potem pozor.

Bencin E10 Profimedia
V Avstriji načrtujejo veliko davčno reformo, ki bo vključevala novo okoljsko dajatev na CO2, ta pa bo veljala za goriva. Znesek bo 30 evrov na tono in se bo postopoma povečeval.

Dolivanje goriva v posodo za gorivo avtomobila v sosednji Avstrijo, kjer je bila davčna obremenitev ogljikovodikovih goriv nižja, bo kmalu preteklost. Na začetku oktobra je avstrijska vlada objavila, da namerava od prvega julija prihodnje leto uvesti nov dodaten davek na emisije CO2.

bencinska črpalka, gorivo Pomembna sprememba Avto Letos novosti pri gorivu, kaj to pomeni za starejša vozila?

Na ta način naj bi do leta 2025 v državno blagajno prejeli 18 milijard evrov. Avstrijci bodo morali od prihodnjega leta plačati 30 evrov za tono emisij CO2, ta znesek pa se bo do leta 2025 postopoma povečal na 55 evrov. To bo privedlo do postopnega, sorazmernega povečanja pavšalnih cen goriva, ki bo sprva v povprečju znašalo šest centov na liter, v prihodnjih letih pa se bo to povečalo.
Vozniki ne bodo zadovoljni še z enim namenom avstrijske vlade. Številni so v Avstriji točili gorivo tudi zato, ker so lahko izbrali gorivo E5, ki ima manjši delež etanola. Avstrijska kmetijska ministrica Elisabeth Köstinger želi povečati delež etanola v pogonskih gorivih. Skoraj tretjino emisij toplogrednih plinov v državi proizvaja promet, zato je razvoj alternativnih in bolj zelenih goriv izredno pomemben, je dejala. Gorivo E10 ima zato velik potencial, da postane del avstrijske "ekološke rešitve".

Rezervoar gorivo črpalka bencin | Avtor: Profimedia Profimedia

bencinska črpalka, gorivo Cene goriva v nebo Svet Začelo se je: Velika podražitev bencina pri sosedih

90% goriva E10 je sestavljeno iz bencina in 10% iz bioetanola, to je alkohola, ki nastane med fermentacijo biomase. Nastali ogljikov dioksid je bil med rastjo rastlin ujet iz ozračja, zato sta fermentacija in zgorevanje podnebno nevtralna, poroča ameriška agencija APA. Kot stranski proizvod se po besedah ministrice ustvarjajo beljakovinske krme, ki bodo omogočile zmanjšanje uvoza soje.
 

Komentarjev 3
  • Pepe007 06:14 15.oktober 2021.

    Avstrijci so precej zaostali glede na nas. CO2 dajatev na gorivo imamo mi že kar nekaj let.

  • Avatar Jurič Zvonko
    juric 20:56 14.oktober 2021.

    Ja in kaj ste hoteli s tem povedati? Halo

  • Ingrid_Travis 16:10 14.oktober 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦