Slovenija
102 ogledov

Točiti dizel na Hrvaškem je mala loterija

Tankanje avtomobila EPA
Desetina vzorcev goriv, ki so jih testirali na hrvaških črpalkah, ne zadošča hrvaškim in evropskim standardom. Težave skoraj izključno pri dizelskem gorivu.

Inšpektorji hrvaškega ministrstva za gospodarstvo so ugotovili, da deset odstotkov vzorcev motornih goriv, ki so jih preverili na bencinskih črpalkah na Hrvaškem, ni ustrezne kakovosti. V akciji Oktan so preverili 50 vzorcev goriva na 24 bencinskih črpalkah in v avtocisternah po državi, nepravilnosti pa niso ugotovili samo na območju Reke.

"Žal so izidi pokazali, da na desetih odstotkih preverjenih bencinskih črpalk motorna goriva ne zadovoljujejo standardov kakovosti, ki so predpisani s hrvaško in evropsko zakonodajo, kar je veliko več, kot sem pričakoval," je povedal minister za gospodarstvo Ivan Vrdoljak v soboto ob predstavitvi izsledkov akcije.

Napovedal je, da bodo tudi v prihodnje nadzirali kakovost goriv v državi. Kot je dejal, morajo v pol leta število neustreznih vzorcev goriv znižati na nič.

Na ministrstvu za gospodarstvo niso želeli povedati, pri katerih proizvajalcih in prodajalcih goriva so ugotovili pomanjkljivosti. Znano je, da je bilo slabše kakovosti dizelsko gorivo, le v enem primeru pa je šlo za eurosuper 95.

Vse po predpisih le na Reki

Povedali so tudi, da so slabo gorivo našli na območju Osijeka, Varaždina, Zagreba in Splita, medtem ko na območju Reke niso našli niti najmanjših administrativnih napak pri distribuciji in prodaji goriv.

Komentarjev 12
  • sintesi 04:21 16.december 2014.

    nič ni narobe z gorivom na hrvaškem, sama propaganda, pri nas odkar je Bavčar uničil pol SLO gospodarstva se je pa res pametno izogniti OMV črpalkam...

  • Ronald Reagan 20:01 15.december 2014.

    Propaganda...Sicer pa že dolgo tankam v Avstriji.Nazadnje v soboto na SB Diskont za 1,089€/l dizlaLaibnitz...14 km od meje...

  • 4krogci 17:40 15.december 2014.

    Sam imam starega, ki gre naprej tud na vodo če smrdi po nafti :), dočim sluzbeni je pa med novejsimi s katerim imamo probleme ze ce tankamo na petrolu ali omvju v sloveniji.