Avto
4749 ogledov

Toliko se čaka na avtomobil pri nas

Parkirišče, novi avtomobili
1/2
Profimedia
Kriza zaradi epidemije korona virusa je prinesla tudi spremembe v dobavah surovin in polizdelkov in tudi avtomobilska industrija se sooča s podaljšanjem dobavnih verig. Zato so se podaljšali tudi dobavni roki za marsikateri avtomobil. Poizvedeli smo, koliko dolgo je treba na najbolj priljubljene avtomobile čakati pri nas.

Kot smo že poročali, težave številnim avtomobilskim tovarnam povzroča predvsem pomanjkanje polprevodniških čipov, ki igrajo ključno vlogo predvsem pri digitalizaciji avtomobilov, njihovih asistenčnih sistemih in nadzorni elektroniki nasploh.

Proizvodnja volkswagna ID.3 Avto Avtomobilska industrija se sooča s pomanjkanjem pomembnega dela

PRIMA test kombilimuzine infotainment | Avtor: PRIMA PRIMA

Težava je predvsem v tem, da so proizvajalci zaradi zastojev v prodaji novih avtomobilov, ki jih je povzročila epidemija, začeli ustavljati proizvodnje linije v avtomobilskih tovarnah. Odpovedovali so tudi pogodbe z dobavitelji mikročipov, ti pa so vmes našli druge stranke. Zato ne morejo zagotoviti pravočasne dobave avtomobilski industriji, ki si je vmes opomogla. K pomanjkanju je prispevalo še nekaj drugih faktorjev.

Večina avtomobilskih proizvajalcev se zato sooča z zastoji v proizvodnji in prisilnim zmanjšanjem le te, marsikateri pa se je zatekel tudi k malce nenavadnim rešitvam. Peugeot je denimo v svoje modele 308 generacije, ki se poslavlja, namesto digitalnih denimo spet vgradil analogne merilnike, kar je malo ublažilo težave z dobavo. Po drugi strani pa so zrasle tudi cene malo rabljenih avtomobilov.

Kako je pri nas?

Kako pa se pomanjkanje čipov odraža pri nas. Zastopnike treh znamk, katerih avtomobili so se pri nas uvrstili na aprilski seznam desetih najbolje prodajanih modelov, smo povprašali o tem, kako nanje vpliva pomanjkanje polprevodnikov in tudi siceršnji zastoji v proizvodnji avtomobilov zaradi pomanjkanja komponent.

Merilniki | Avtor: Peugeot Peugeot

Pri Skupini Frey, zastopniku Peugeota, ki se med najbolje prodajane uvršča s peugeotom 2008, so odgovorili, da se dobavni roki njihovih znamk zaradi težav z mikročipi in drugih prekinitev dobav zaradi korona krize za zdaj niso bistveno podaljšali. Vse poteka po zastavljenem načrtu in na poznejši rok jim ni bilo treba prestaviti niti nobenega predvidenega lansiranja novih modelov. Pravijo, da so glede na situacijo njihove zaloge skrbno načrtovali in so nižje kot običajno, zato veliko novih vozil naročijo neposredno iz proizvodnje.

Rabljeni avto Nova resničnost: Avto Nova resničnost: rabljenim avtomobilom močno poskočila cena

Kar se konkretno tiče peugeota 2008, imajo na zalogi vedno nekaj avtomobilov, ki jih lahko kupci dobijo takoj. Če pa se odločijo za naročilo v proizvodnjo, lahko čakalni rok, odvisno od trenutka naročila, barvo, digitalne merilnike ali drugo opremo s seznama dodatne opreme, traja dva do tri mesece.

Razmere se spreminjajo dnevno

V podjetju Renault Nissan Slovenija pravijo, da dobave polprevodnikov seveda vplivajo tudi na njihovo proizvodnjo, vendar se njihova centrala trudi, da bi z dnevnim nadzorom dobav polprevodnikov in njihovo distribucijo po tovarnah vpliv njihovega pomanjkanja na proizvodnjo čim bolj zmanjšala. Razmere se spreminjajo iz dneva v dan, zato ni pravil, ki bi bila vezana na posamezne modele.

Avto, prodaja, kupovanje, avtosalon | Avtor: Profimedia Profimedia

Ko kupec pride v njihov prodajni salon, prodajalec odvisno od njegovih želja preveri zalogo vozil, saj je v tem primeru dobava najbolj zanesljiva. Če gre za naročilo konkretnega vozila v proizvodnjo, trgovec preveri, kako je v tistem trenutku z naročanjem in ustrezno temu svetuje stranki. Dobavni roki so odvisni predvsem od želja kupcev. Najbolj sicer pomanjkanje čutijo pri delih, ki so na voljo za doplačilo (G4 povezljivost navigacije, velik zaslon pred voznikom…), vendar pa tudi velja, da so to stvari, za katere se odloča manjši delež kupcev. Kupcem, ki se jim mudi pri menjavi vozila, zato svetujejo predvsem nakup vozila iz zaloge.

Odvisno tudi od celine proizvodnje

Pri podjetju Porsche Slovenija, ki se na seznam pri nas najbolje prodajanih vozil uvršča z znamkama Volkswagen in Škoda, so povedali, da so dobave njihovih vozil odvisne predvsem od izbire motorja in menjalnika ter od države oziroma celine, kjer konkretni avtomobil izdelujejo. Do odstopanj v dobavi lahko prihaja tudi glede na različico opreme posameznega modela.

Merilniki Manko čipov Avto Namesto digitalnih morajo spet vgrajevati analogne števce

Na njihova naročena vozila se običajno čaka tri do štiri mesece, vendar gre tu za idealne roke, kot so bili pred izbruhom pandemije in zamud, do katerih je prišlo letos. Pri tem ne omenjajo zgolj težav z dobavo polprevodniških elementov, ampak tudi težave nekaterih dobaviteljev nasploh, težave zaradi začasnega zaprtja Sueškega prekopa in podobno.

Njihovi dobavni roki so se zato letos nekoliko spremenili in zdaj za skoraj vsa na novo naročena vozila trajajo od štiri do šest mesecev. Trenutni dobavni rok za volkswagen T-cross je denimo štiri mesece, T-roc, golf ali tiguan pa vam dobavijo v približno petih mesecih. Dodatna oprema sicer dobavnega roka ne podaljša bistveno. Pri Škodi pravijo, da so podaljšani roki dobav najbolj prizadeli njihove najbolj prodajane modele z višjimi stopnjami opreme oziroma modele na novih platformah, ki so opremljeni z višjim nivojem opreme ali novo generacijo infozabavnih sistemov. Na najbolj prodajane različice octavie in kamiqa denimo njihovi kupci čakajo od tri do šest mesecev.

ladja Suez sueški prekop | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 1
  • bozo666 09:06 13.junij 2021.

    Ali lažejo novinarjem, ali pa lažejo kupcem. Začetek marca sem naročil Peugeota Rifterja. Rečeno je bilo da bo dobavljen najkasneje v začetku junija. Sredi maja je bilo rečeno, da bo najkasneje na začetku julija. Trenutno me prepričujejo da bo sigurno ...prikaži več septembra. Toliko o tem