Avto
80 ogledov

Tomosova dvokolesa se poslavljajo od Kopra

Tomos Tomos
Koles z motorjem znamke Tomos ne bodo več izdelovali v Sloveniji. V Kopru bosta ostala le še razvoj in trženje, Hidria pa je skrivnostna, kam bo selila proizvodnjo. Sindikalist: To je velik udarec za Koper in vso Slovenijo, razlogi za selitev niso ekonomski.

Iz korporacije Hidria, v čigar last sodi Tomos, motoindustrija, d. o. o., je v javnost prišlo presenetljivo sporočilo, da bo družba, v kateri sestavljajo električna in običajna kolesa z motorjem, ukinjena, proizvodnja pa se bo preselila na tuje. V Hidri poudarjajo, da bodo v Kopru ostali razvoj in trženje mopedov ter sedež krovne družbe Tomos Invest.

"Za prenehanje obstoja družbe Tomos smo se odločili zaradi vse večjega povpraševanja in naraščajočih trendov na trgu ZDA ter želje po bolj konkurenčnem položaju na trgu. Tomos je bil namreč edini proizvajalec koles z motorjem, ki je te sestavljal v Evropi. Dejansko smo bili prisiljeni, da svojo proizvodnjo koncentriramo tam, kjer bo to najbolj ugodno za naše kupce."

A kam bodo preselili proizvodnjo, v Hidrii nočejo izdati, menda pa ta ne gre na Daljni vzhod. "Izdelava bo potekala pri naših dosedanjih partnerjih, ki razpolagajo z večjimi kompetencami pri montaži dvokoles. Gre za kvalitetne in priznane proizvajalce z dolgoletnimi izkušnjami na tem področju." Kot dodajajo, je v Kopru v zadnjem času potekala proizvodnja le nekaterih modelov.

Tomos – motor razvoja

Vest o selitvi je močno šokirala 59 zaposlenih v Tomos motoindustriji. Sašo Ristič, območni sekretar sindikata Skei Kraško-Notranjske in Obale, opozarja, da je odločitev o selitvi sicer pravica lastnikov, a ni ekonomske narave in je nelogična, saj ima družba ogromno naročil. "Če ne bi bili konkurenčni in bi bili delavci slabo izobraženi, bi še razumel. Tukaj pa se izdelujejo končni izdelki, v katerih je ogromno patentov, sedaj pa tako. In vsak dan poslušamo vodilne v naši državi, kako potrebujemo izobraženo delovno silo in veliko dodane vrednosti." Po njegovem je med razlogi za selitev vključena vrednost Hidriinih proizvodnih prostorov in parcel v Kopru.

"To je velik udarec za Koper in celotno Slovenijo. Tomos je namreč na tujem ena najbolj prepoznavnih in hkrati zadnjih blagovnih znamk, ki jih imamo. Tomos je bil velik motor razvoja v preteklosti, Kopra brez njega ne bi bilo v današnji obliki," še pravi Ristič.

V Hidrii zagotavljajo, da blagovne znamke Tomos ne nameravajo prodati. "Nasprotno, blagovna znamka Tomos je na mednarodnih trgih danes močnejša kot kdajkoli prej in naš cilj jo je razvijati naprej."

Komentarjev 6
  • westal 08:01 28.oktober 2012.

    Oblastnikom je uspelo uničiti tudi tako moćne firme kot "Iskra", "TAM", "Litostroj", da naštejm samo največje, ki so imele dela in naročil dovolj za triizmensko delo. Brihte iz vlade so uničile vse kar je bilo kaj vrednega po nalogu kapitalistov ...prikaži več iz tujine.Vladajo nam največji butalci zato, pa smo kjer smo!

  • reider 19:05 25.oktober 2012.

    Svaka ti čast!Tvoj rek bi predlagal za bob leta! Z jezika si mi to snel!!!!

  • BenX 18:10 25.oktober 2012.

    malo je upanja za to državo. saj vidiš, folk požge nekaj radarov v mariboru in bi jih eni kar linčali (kar dosti je takih, ki so nad dejanjem zgroženi). nismo mi za odpor proti represiji in oblasti. narod hlapcev smo bili in bomo. žal.