Avto
7479 ogledov

Toyota v Evropi ne bo več prodajala novih dizlov

Toyota C-HR Gregor Prebil
Takšno, za zdaj še neuradno, obljubo je dal njen šef.

Didier Leroy, izvršni direktor Toyote, je ob robu avtosalona v Tokiu, da bo Toyota v kratkem sprejela odločitev, da noben njen naslednji model, ki bo na prodaj v Evropi, ne bo več na voljo z dizelskim motorjem. V ponudbi bodo torej le še bencinski in elektrificirani avtomobili.

Dosedanji modeli bodo še naprej sicer na voljo kot dizli, a se njihov delež vse hitreje manjša. Nedavno prenovljenega malčka yarisa tako ni več mogoče dobiti v dizelski različici, temveč le še kot bencinarja ali hibrida. In slednji je na evropskem trgu velikanska uspešnica.

Toyotin novi križanec C-HR pa že od začetka ni bil nikoli na voljo kot dizel, pa čeprav so o takšnem koraku evropski Toyotini trgovci sprva zelo dvomili. "Rekli so, da trg zahteva dizla. Toda rekel sem jim 'Ne, ne, ne!'. V mislih moramo imeti dolgoročni cilj in to so ekološka vozila," je povedal za AutoExpress.

Po mnenju Leroya je Toyota pri razvoju in prodaji hibridne tehnologije prišla že tako daleč, da je sposobna v celoti nadomestiti prednosti dizelske tehnologije, ki se je v zadnjih dveh letih na Starem kontinentu znašla v hudih škripcih.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • nikolisam 09:13 28.oktober 2017.

    Pri Toyotinih hibridih je preverjeno iz lastnih izkušenj življenjska doba baterije najmanj 320.000 km....in se še kar vozim. Test baterije ne pokaže opazne degradacije. Tako je vsaj pri meni.

  • Ledena 19:46 27.oktober 2017.

    Tebi pa nalo domet mozganov nagaja.Celotna zivljenjska doba baterije????,In koliko je to????

  • evelux 18:01 27.oktober 2017.

    Vedno vozil bencinarje sedaj 3 leta dizla in to prvič in zadnjič dizla nesnago traktorsko....fujjj