Avto
8 ogledov

Toyota v ZDA dosegla dno

Toyota zaradi napak, predvsem pa zato ker naj bi jih poskušala prikriti, izgublj
1/9
Žurnal24 main
Toyota je po tem, ko je prejšnji teden zaradi napake pri stopalki za plin v ZDA vpoklicala dodatnih 2,3 milijona vozil, zdaj na ameriškem trgu ustavila prodajo osmih svojih modelov.

Toyota bo 1. februarja v ZDA zaustavila še  proizvodnjo v šestih obratih. Samo v tovarni v Huntsvillu, kjer poizvajajo Toyotine V8-motorje, bo posledice čutilo okoli 300 delavcev. Za zdaj ni znano, kdaj bo proizvodnja po zaustavitvi spet stekla. "Dokler ne najdemo zdravila, je naša prva skrb zajamčiti varnost naših vozil in obnoviti zaupanje kupcev v Toyoto," pravi podpredsednik Toyote USA Bob Carter.

Modeli, ki so dobili stop znak za prodajo, so RAV4 (proizvodnja 2009-2010), corolla (09-10), matrix (09-10), camry (07-10), avalon (05-10), tundra (07-10), sequoia (08-10) in highlander (2010). Camry je drugače najbolje prodajan avtomobil srednjega razreda v ZDA.

Ugledni ameriški strokovnjak in analitik s področja avtomobilizma Aaron Bragman pravi: "Toyota na mesec v ZDA proda okoli 65 tisoč modelov camry in corolla. Zamrznitev prodaje bi lahko povzročila, da Toyota na ameriški celini pade na dno, hkrati pa uniči vse zaupanje kupcev glede kakovosti avtomobilov. Udarec bo zelo boleč, če rešitev ne bo hitra in učinkovita." V Toyoti dodajajo, da zaradi težave pri stopalki za plin primera smrtnih žrtev ni bilo.

Vprašanja smo naslovili tudi na Toyoto Adria. Maruša Ivančič na vprašanje, zakaj takšna odločitev v ZDA in kakšne posledice ima to lahko na prodajo v ZDA ter tržni delež, odgovarja: "Kot je povedal podpredsednik Toyote USA, je za Toyoto varnost vozil absolutno na prvem mestu, zato je tudi sprožila tako široko akcijo, ki pa je preventivne narave. O vplivu te akcije na prodajo vozil bi bilo zdaj še prezgodaj govoriti."

Po besedah Ivančičeve za zdaj v Toyoti Adria nimamo še nobenih obvestil, da bi do česa podobnega lahko prišlo tudi v Evropi, in verjetnost za to je po njenem zelo majhna, saj so vozila za evropski trg proizvedena v drugih državah kot tista za ameriški trg.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.