Avto
3396 ogledov

Triki, kako zapeljati skozi predor

DARS predor tunel avtocesta Saša Despot
Preproste vaje, ki bodo pomagale marsikateremu vozniku in voznici.

V družbi, kjer okoli 30 odstotkov ljudi trpi za redno ali vsaj občasno oblike tesnobe, po drugi strani pa marsikateri voznik zase meni, da je eden najboljših sploh, velikokrat pozabljamo na tiste voznike in voznice, ki lahko vožnjo doživljajo kot hud stres.

Tesnobo, strah in druge podobne občutke še posebej doživljajo v zahtevnejših prometnih situacijah, kot so križišča, krožišča in tudi predori. Če gre za hujše napade, potem se je s težavo na vsak način treba odkrito spoprijeti ob pomoči strokovnjaka s področja psihologije in psihoterapije. Marsikaj pa lahko storimo že tudi sami, recimo s preprosto vajo sproščanja pred začetkom vožnje. 

Vožnja skozi predor velja za marsikaterega voznika ali še raje voznico za enega najbolj stresnih scenarijev sploh - zaprt prostor, občutek ujetosti in tema. Nato pa so tu še scenariji, ki tveganje še povečajo - vožnja na prekratki varnostni razdalji, hitrost, neenakomerna vožnja ... Nesreče v predoru so za (samo)reševanje ene najbolj zahtevnih, še posebej ob slabih varnostni zasnovi objekta. Znani pa so tudi primeri, ko so morali zaradi voznika ali voznice v stresu  

Marsikateri voznik ali voznica sodeč po zapisih na raznih slovenskih klepetalnicah zato sploh nikoli ne pelje skozi predor in je pripravljen oziroma pripravljena narediti dolge obvoze samo zato, da se mu izogne. 

Skozi predor sproščeno v treh korakih

Avstrijski upravljavec avtocest Asfinag je v sodelovanju z osrednjo avstrijsko ustanovo na področju varnosti v prometu KFV zagnal zanimivo kampanjo, s katero se obrača na tiste voznike in voznice, ki vožnje skozi predore še posebej ne marajo. Bistvo so povzeli v treh uporabnih nasvetih:

1. Ko zapeljete v predor, si ponavljajte misli ali stavke, kot so: "Počutim se varno, ko vozim skozi predor," ali "Sem samozavestna voznica", ali "Predori so prav tako nevarni kot drugi deli avtoceste". Kot pojasnjuje psiholog Dieter Krainz, s ponavljanjem takšnih pozitivnih misli po principu avtosugestije oziroma samopotrditve vplivamo na našo podzavest, s tem pa na dolgi rok lahko vplivamo na zmanjšanje ali celo odpravo strahu pred vožnjo v predoru. 

2. Če ste v avtu sami, ne bo nič narobe, če se z njim pogovarjamo. Če se on pogovarja z vami v obliki navigacijskih navodil, kje morate zaviti, zakaj ne bi tudi vi njemu z glasom sporočili nekaj v smislu: "No, zdaj pa peljiva sproščeno skozi ta varni predor." Tudi ta taktika ima dokazano pomirjujoč učinek in pozitivno vpliva na vedenje. 

3.  Pri hujši obliki fobije pred predori je smiselno s strokovnjakom opraviti terapijo, v sklopu katere se načrtno soočite z vožnjo skozi predor ob pomoči osebe, ki ji zaupate. Ta naj bo med vožnjo z vami. Po nekajkratnih ponovitvah bi moral strah v nekem trenutku povsem izzveneti.   

Seveda pa je zelo pomembno za nestresno vožnjo skozi predor tudi dosledno upoštevanje pravil glede spoštovanja hitrosti, varnostne razdalje, upoštevanje signalizacije in neukvarjanje z raznimi motilci, kot je nastavljanje radijskih postaj.

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 1
  • sam1 09:48 10.avgust 2020.

    Trikov ni,je le spretnost in poznavanje pravil,predvsem pa tisti pravi občutek......