Avto
4686 ogledov

Tudi pod novo vlado na tem področju ne bo reda

Reklamni panoji na Celjskem Očistimo slovensko krajino reklamnih panojev
Idejo, da bi oglaševanje ob cestah uredili širše tudi v Zakonu o cestah, so pristojni opustili. Kaj to v praksi pomeni?

Interes za ureditev oglaševanja ob cestah na papirju je, v praksi pa to šepa. Še lani je kazalo, da bo oglasom ob cestah odklenkalo, pa se je zgodba zasukala v drugo smer.

Na pristojnem ministrstvu so z novim zakonom zadovoljni, saj je po njihovem mnenju v primerjavi s sedanjo ureditvijo bolj jasen, oglaševanje pa je ločeno od obveščanja. 

"Postavljanje oziroma uporaba objektov za oglaševanje je v območju državne ceste zunaj naselja prepovedano, razen če ima objekt za oglaševanje funkcijo usmerjanja in se namešča tik ob ali na stavbi gospodarskega subjekta, ki ima sedež v tej stavbi, in je ta v varovalnem pasu državne ceste z neposrednim cestnim priključkom na to cesto ali kot reklamni steber (npr. totem, pilon) v območju kompleksa gospodarskega subjekta, na katerem je lahko le logotip gospodarskega subjekta in druge nujne informacije (npr. cene derivatov na postajah za oskrbo vozil z gorivi, delovni čas postaje oziroma drugega gospodarskega subjekta)," vsebino zakona razložijo na ministrstvu. Soglasja za takšno oglaševanje izda upravljavec državne ceste na podlagi načrta za postavitev objekta za oglaševanje, če je oglaševanje v tem območju dovoljeno s prostorskim aktom občine.

Zakon kot objekte za oglaševanje ob državnih cestah predvideva reklamne stolpe, stebre (totemi, piloni), plakatne panoje, oglasne deske, nosilce in drogove nadcestnih transparentov in zastav, svetlobne vitrine kot del nadstrešnic avtobusnih postajališč ter druge nepremične in premične namenske nosilce. 

Za takšne objekte ob državnih cestah v naselju velja nekaj prepovedi postavljanja, kot na primer v območju križišč oziroma cestnih priključkov ali na zunanji strani konstrukcij ali ograj premostitvenih objektov. 

V primeru kršitev so predvidene globe v višini od 500 do 2000 evrov. "Glede na to, da je IRSI izpostavil, da se inšpektorji za ceste zaradi visokih glob redko odločajo za njihov izrek gospodarsko šibkejšim gospodarskim subjektom (npr. manjši obrtniki), so se globe predpisale tako, da so globe za subjekte, ki brez predpisanega soglasja postavijo objekt za oglaševanje do 5 m2, nižje," pojasnjujejo na ministrstvu.

Reklamni panoji | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Zakaj je pomemben 1. julij 2011

Objekti za oglaševanje, ki so postavljeni v območju državne ceste in v varovalnem pasu za postavljanje objektov za oglaševanje ob državni cesti zunaj naselja, bodo skladno z novim zakonom po uveljavitvi zakona sporne objekte morali odstraniti najpozneje v letu dni. V nasprotnem primeru jih bodo po odredbi pristojnega inšpektorja odstranili na stroške lastnika ali imetnika pravice uporabe. 

Ob tem pa je treba opozoriti na 151. člen novega zakona, ki ločuje objekte za oglaševanje ob državni cesti glede na datum njihove postavitve. Za objekte, ki so bili postavljeni pred 1. julijem 2011 in so bila zanj pridobljena soglasja za postavitev po takrat veljavnih predpisih, bo treba pridobiti soglasje upravljavca državne ceste za postavitev po novem zakonu. Za tiste objekte, ki so bili postavljeni v času od 1. julija 2011 do uveljavitve novega zakona, pa se bo štelo, kot da je soglasje izdano v skladu s tem zakonom. 

"Področje je zadovoljivo urejeno"

Na ministrstvu o dodatnem urejanju tega področja za zdaj ne razmišljajo, saj "ocenjujemo, da je področje oglaševanja ob državnih cestah znotraj varovalnega pasu teh cest zadovoljivo urejeno. Gre za kompleksno vprašanje, pri čemer smo vseskozi poudarjali, da gre za problematiko, ki je ni moč v celoti urediti v Zakonu o cestah, saj se oglaševalci pogosto odločijo za postavitev in uporabo oglaševalskih objektov zunaj varovalnega pasu javne ceste, ki pa ni več v pristojnosti cestne zakonodaje, ampak druge področne zakonodaje (npr. prostorske, okoljske)". 

Področje oglaševanja zunaj poselitvenih območij naslavlja tudi Zakon o urejanju prostora (ZUrep-3), ki se je začel uporabljati 1. junija letos. Posebej izpostavljajo 35. člen zakona, katerega izvajanje pa je zamaknjeno na leto 2024. "V 35. členu je namreč določil, da je v območjih, ki so po namenski rabi prostora kmetijska, gozdna, vodna in druga zemljišča, in niso v poselitvenih območjih, ne glede na prostorske izvedbene akte, prepovedano postavljanje trajnih ali začasnih objektov, naprav ali predmetov za oglaševanje," člen navajajo na ministrstvu za infrastrukturo. 

Reklamni panoji | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Omenjeni zakon o urejanju prostora je tudi razlog, da v zakonu o cestah ni prišlo do spremembe varovalnega pasu. "Ker ZUrep-3 vprašanje oglaševanja zunaj poselitvenih območij naslavlja širše, kot je bilo prvotno predvideno v Zakonu o cestah, po katerem bi se prepoved oglaševanja ob avtocestah in hitrih cestah razširila v dodatnem 50 m pasu obojestransko, merjeno od zunanjega roba varovalnega pasu, se je omenjena ideja opustila. Poleg tega bi v primeru dvojne urejenosti istega vprašanja v dveh različnih zakonih, ki bi se vsaj v določenem delu prekrivalo, povzročalo v praksi zmedo tako z vidika uporabe kot tudi z vidika nadzora področja," še dodajajo pristojni. 

V društvu Očistimo Slovenijo reklamnih panojev pa opozarjajo, da je člen, na katerega se sklicuje tudi ministrstvo za infrastrukturo, nejasen in poln lukenj. Zato se bojijo, da bo prišlo do izigravanja zakona. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • marusa98 19:55 25.oktober 2022.

    kaj pa prva pomoč v avtomobilih, ki so omejeni na pet let? Samo smetimo...

  • SamoResnica 14:49 24.oktober 2022.

    kot da lahko z novo vlado pričakujemo kjerkoli ureditev NEreda

  • Skias 09:57 24.oktober 2022.

    Idejo, da bi oglaševanje ob cestah uredili širše tudi v Zakonu o cestah, so pristojni opustili. Kaj to v praksi pomeni? Mi mamo se fajn če vam prav je ali ne važno, da se mi imamo fajn... glejte cesto pred ...prikaži več sabo in ignorirajte table!