Avto
10 ogledov

Tudi spomladi velja zimska previdnost

Vožnja Shutterstock
Na prehodu s suhega na mokro vozišče ter v nočnih in jutranjih urah na voznike še vedno preži nevarnost.

Ob toplih sončnih dnevih voznikova pozornost pogosto popusti, hitrosti se povečajo, vendar na cestah preži kup nevarnosti.

Vozišča so še vedno prašna od ostankov soljenja in posipanja, zato pnevmatike ne zmorejo pričakovanega oprijema in avto lahko zdrsne že na suhem. Posebno nevarno je mokro vozišče, ki je bolj spolzko, saj se ostanki soljenja in posipanja zmešajo z vodo.

V pomladnih mesecih hitrost vožnje ves čas prilagajajte razmeram na cesti, še posebno pred ovinki. Ne pozabite tudi na ustrezno varnostno razdaljo, saj je v takšnih razmerah na cesti zavorna pot ob zaviranju v sili daljša.

Previdno s suhega na mokro

Med vožnjo ves čas spremljajte tudi okolico cest. Čeprav snega v nižinah že dolgo ni, se lahko še vedno pojavlja v višje ležečih predelih. Ob višjih temperaturah lahko pričakujete tudi topljenje napluženega snega ob robovih cest, zato lahko v ovinku na prehodu s suhega na mokro vozišče ob neprilagojeni hitrosti še prehitro pride do zdrsa. Na takšnih predelih je posebna pozornost potrebna predvsem v nočnih in jutranjih urah, ko so še lahko nizke temperature in nas lahko preseneti poledica.

Pazite na vzdrževalce

Višje temperature lahko povzročijo tudi poškodbe na vozišču – večje razpoke in udarne luknje, ki so lahko vzrok za nenadne manevre drugih voznikov (na primer nenadno zaviranje in sprememba smeri), zato bodite na cesti ves čas pozorni na prometno dogajanje tudi v sončnih pomladnih dneh. Pomlad na ceste privabi ne le motocikle, temveč tudi vzdrževalce cest, zato bodite pozorni tudi na obvestilno signalizacijo o delu na cesti in naj vas ne zavede, če po nekaj prevoženih kilometrih niste opazili še nikogar od vzdrževalcev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.