Avto
114 ogledov

Türk parkira na javnem

Parkirišče Saša Despot
Privilegij. Po zakonu mu pripada varovanje, ne javni parkirni prostor ob domu.

"Zdaj ko Danilo Türk ni več predsednik države, menim, da pred stavbo, v kateri stanuje, ni več potrebe za verigo in rezervacijo dveh javnih parkirnih prostorov za protokol. Kdaj se lahko nadejamo, da bosta spet namenjeni plačljivemu parkiranju, saj parkirnih prostorov v središču mesta ni nikoli dovolj?" je zapisano med pobudami meščanov na spletni strani Mestne občine Ljubljana (MOL). Vsaj še eno leto bosta parkirna prostora namenjena Türku, so odgovorili na oddelku za gospodarske dejavnosti in promet (OGDP) MOL, kjer so tako odločitev tudi sprejeli.

Eno vozilo, dve parkirišči

"Po zakonu o zagotavljanju pogojev za opravljanje funkcije predsednika republike (21. člen) ima predsednik republike pravico do varovanja eno leto po prenehanju opravljanja funkcije. V tem času bo ostala nespremenjena tudi omenjena parkirna ureditev," so povedali na MOL.

Türku res pripada pravica do varovanja eno leto po prenehanju opravljanja funkcije, vendar nikjer v zakonu ni zapisano, da mu pripadata tudi javni parkirni prostor ali dva. Poleg tega bosta po naših informacijah Türka zdaj, ko ni več predsednik, spremljala le en varnostnik in voznik, na voljo pa bo imel le eno državno vozilo; med opravljanjem funkcije so ga vozili v enem avtomobilu, drug pa ga je spremljal.

Na predlog policije

Na MOL so še pojasnili, da je bila obstoječa omejitev ustavljanja ob domu Türka uvedena na predlog policije oziroma urada za varnost in zaščito, ki opravlja varovanje varovanih oseb in objektov ter na osnovi 22. člena odloka o cestno prometni ureditvi, in sicer maja 2008.

Türk: Pristojno je MNZ

V pisarni bivšega predsednika republike niso odgovorili na vprašanje, zakaj Türk še potrebuje dva parkirna prostora, in sicer s pojasnilom: "Tovrstne zadeve so v pristojnosti centra za varovanje in zaščito ministrstva za notranje zadeve (MNZ)."

Komentarjev 3
  • Žurnalček 09:45 14.januar 2013.

    Ti si pa total idiot !

  • Žurnalček 09:44 14.januar 2013.

    Nina Oštrbenk in Anja Zupanc novinarki z dvemi Pulizerjevimi nagradami za raziskovalno novinarstvo , kaj ko bi se brigali za svoje mesto oz. vas in svojega Župana . Tko mimogrede , kaj vaju briga Predsedniški privilegij na katerega natolcujeta , ...prikaži več kajti vsem svetu je popolnoma razumljivo , da PREDSEDNIK ima na voljo prostor , ki pomeni najmanjšo nevarnost za njegovo varovanje in ni potrebno , da okoli njega skačeta dva varnostnika, čeprav ima na njih pravico. Obe se mi kozlata , ko samo razmišljam o razlogu , za takšno vajino pisarijo. Ja pa še to. Kdo vama je dal pravico , da spravljata v nevarnost PREDSEDNIKA DRŽAVE in njegov majhni varnostni sistem , z objavo takšnih kretenoidnih fotografij, z nezakritimi reg. tablicami. Do kdaj misli Žurnal zaposlovati blondinke in do kdaj misli taisti , da nam bodo one krojile pamet !

  • dragec 13:44 13.januar 2013.

    Ja zalepiti mu globo, kaj pa če je on član - simpatizer PS???