Avto
341 ogledov

Twingo je zabavna igrača

Renault twingo
1/40
Anže Petkovšek
Novi renault twingo je z domiselno embalažo, pogonom zadaj in vrhunsko okretnostjo med najbolj zabavnimi malimi avtomobili ta hip. Zmotila me je visoka poraba.

Po prvem testu novega twinga, ki sem ga preizkusil z 1,0-litrskim atmosferskim in 0,9-litrskim turbo agregatom, lahko mirno zapišem, da postavlja nove smernice med cenovno dostopnimi malimi avtomobili. To je najbolj zabaven in okreten mali avtomobil, ki pa je tudi požrešen.

Po poti prvega twinga

Tretja generacija twinga želi spet zapeljati na pot, po kateri je vozil prvi twingo. Ta je bil navzven majhen, prostoren in prilagodljiv znotraj, ponujal je inovativno obliko, pa še bi lahko našteval. Druga generacija je šla povsem v drugo smer, tudi, če je bil "naš", ker so ga izdelovali v Novem mestu, ni izstopal iz povprečja.

Renault twingo | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Pompozno najavljena tretja generacija, razvita skupaj z novim smartom fourfor, spet ponuja nekaj več. Nekaj, kar ne morem spregledati. Predvsem pa je to spet zabaven avtomobil, ki se trudi biti, in je drugačen, od številnih konkurentov, ki so preplavili segment mini mestnih vozil. Ta je v Evropi v velikem vzponu. Pri nas, kjer se ekonomska kriza še kako pozna, zanimivo še ne. Menim, da še vedno kupujemo prevelike avtomobile, kot jih potrebujemo, pa nam tega ne bi bilo treba.

Ni kopija fiata 500

Twingo je res majhen, a je všečen in več kot dovolj velik, da je lahko drugi družinski avto, če nimate ravno dojenčka in vozička s košaro. Preizkušeno! Očitajo mu, da je kopija fiata 500, a se s tem ne strinjam. Je samosvoj avtomobil, ki oblikovno ne izstopa tako kot toyota aygo, a je z všečnimi dnevnimi LED lučmi, „potlačenim nosom“ in s kratkimi previsi ter kolesi potisnjenimi v skrajni rob karoserije, dovolj športen, da bi ga po videzu raje izbral kot Volkswagnov trojček VW up!, škoda citigo ali seat mii. Še posebej izstopajo elementi personalizacije in pastelne barve, ki jih na cesti pogrešam v množici črnih, sivih in belih avtomobilov.

Renault twingo | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Znotraj dovolj prostoren, prtljažnik ni globok

Potovalna kabina ni dnevna soba, kar je glede na dimenzije razumljivo, a je prostora presenetljivo veliko. Dva se bosta v njem spredaj peljala zelo udobno, zadaj pa je zaradi podaljšanega medosja in kljub temu, da klop ni več vzdolžno pomična, dovolj prostora tudi za kolena povprečno velikih odraslih potnikov. Preizkušeno na modelu, ki meri v višino 177 centimetrov. Dodano uporabnost mu zagotavlja pet vrat. Prtljažnik ni globok, kar ni prednost, a je dovolj velik za zložljiv otroški voziček ali dva letalska kovčka.

Renault twingo | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Notranjost je barvita, pohvalno pa doplačila za pakete, ki popestrijo potovalno kabino niso predraga. 90 evrov stane prenosna torbica, ki je hkrati predal, barvna popestritev z letvicami in barvnimi ohišji v kontrastni barvi stane 200 evrov. Nosilec za pametni telefon je serijski od drugega paketa opreme dalje. Gumbov, razen na volanu in okoli avtoradia, ni veliko. Tudi merilniki so veliki in pregledni, ne ponujajo pa podatka o številu vrtljajev, ki je, po mojem mnenju dober pripomoček in vodilo, kdaj je treba prestavljati. Voznik si mora zato pomagati s pametnim telefonom. Voznik si lahko na pametni telefon naloži brezplačno aplikacijo, ki spremlja številne podatke o motorju, med drugim se na ekranu pametnega telefona vozniku izpisuje tudi število vrtljajev. Bolj priročen je R-link s sedempalčnim ekranom na dotik in navigacijo, ki pa je ne glede na opreme doplačljiv, v paketu techno (prinaša še kamero za vzvratno vožnjo, predal med sedežema z USB priključkom, navigacijo TomTom in glasbeni paket) stane 800 evrov, a je preizkušeno v drugih Renaultovih modelih zelo uporaben in predvsem enostaven za uporabo. Hkrati pa se ni treba vedno povezati z pametnim telefonom, vsaj meni se poraja vprašanje, če bi se mi na krajših poteh to sploh ljubilo.

Za po mestu ga ne bi zamenjal za nič drugega

Renault twingo | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
V twingu se sedi dovolj visoko, predvsem pa pregledno. Bolj kot pri konkurentih.Pogon zadaj je prinesel kar nekaj prednosti, predvsem več prostora z 12 centimetrov daljšo medosno razdaljo v primerjavi s predhodnikom in izjemno okretnost.

Obračalni krog je vsega 8,6 metra!. Več zabave v vožnji velja za kombinacijo z 0,9-litrskim turbobencinskim motorjem, manj pa z atmosferskim agregatom. Ni pa to športno vozilo z zmogljivim agregatom. Tisti, ki se z njim vozijo tudi po avtocesti, ne bodo v zadregi, saj lepo potegne do 130 km/h in več, ni preglasen, zaradi možnosti zgolj petih prestav ročnega menjalnika pa je poraba visoka za tako majhen avtomobil. Tako pri atmosferski, kot turbo različici testnega vozila, sem v povprečju pri mešanem ciklu vožnje porabili skoraj sedem litrov goriva na 100 prevoženih kilometrov. Dobra dva meseca nazaj sem na testu z aygom, z 1,0-litrskim atmosferskim trivaljnikom, porabil 5,3 litra na 100 prevoženih kilometrov.

 

Renault twingo: SCe 70 (Dynamique) : TCe 90 Stop&Start (Dynamique)

mat

Motor:999 ccm, 52 kW; 898 ccm, 68 kW


Poraba na testu:6,8 l, 105 g CO2; 6,7 l, 95 g CO2


Zmogljivosti:151 km/h; 165 km/h


Cena:od 8.990; 11.400 €/ 13.150 € (testnika)

AvtoTest


Videz, igriva vožnja, prostornost;


Veliko plastike, poraba goriva;

Udobje.

Ne glede na to, kateri pogonski motor izberete, je twingo dokaj udoben avto za potovanje in to kljub dejstvu, da je na voljo zgolj v kombinaciji s trivaljnim motorjem. Vzmetenje dobro opravi z udarnimi luknjami, če le niso prevelike, z njim je tudi prečkanje ležečih ovir dovolj udobno. Pri višjih hitrostih, tudi na avtocesti, ni preglasen, in to kljub le petim prestavam. Sedi se visoko, tudi sedeži so udobni, pogrešal sem več oprijema v ledvenem delu. Predvsem je škoda, da volanski obroč ni nastavljiv po višini, zato položaj za volanom ni idealen. Možnost povezave pametnega telefona s pomočjo brezplačne aplikacije je dobra rešitev za tiste, ki so vešči tehnologije, drugi naj dokupijo multimedijski sistem R-link, ki za 800 evrov vključuje številne tehnologije, ki se ob uporabi na dolgi rok izplačajo. Na zadnji klopi presežkov v udobju ni, je pa prostora veliko več kot pri predhodniku. Ker je pogon speljan na zadnja kolesa, inženirji niso imeli veliko možnosti prilagajanja, recimo, da bi bila zadnja klop vzdolžno pomična, tudi prtljažnik je zaradi vgradnje motorja zadaj plitek, a dovolj globok in večji kot na primer pri aygu. Dovolj velik tudi za kakšen večji nakup v trgovini z živili.

 
Pogon.

Primerjali smo 1,0-litrski atmosferski bencinski motor in 0,9-litrski turbobencinski motor. Oba sta trivaljnika, ki je edina izbira pri twingu, in sta vgrajena pod podom prtljažnika. Oba moč na zadnji kolesni par prenašata s pomočjo ročnega petstopenjskega menjalnika. Atmosferski litrski motor je povsem nov, presenetljivo pa je 52 kilovatov brez turbopolnilnika dovolj za živahno vožnjo. Navora ni veliko, zato je treba pošteno pohoditi stopalko za plin za hiter start z mesta, zato pa je vseh 91 Nm navora na voljo še pri 1.000 vrtljajih. V mestih je dela s petstopenjskim ročnim menjalnikom veliko, je pa bolj požrešen kot motor s turbino, saj testnik ni bil opremljen s sistemom Stop&Start. V povprečju sem z njim porabili 6,8 litra bencina na 100 kilometrov, kar je za majhen avtomobil veliko. 0,9-litrski turbobencinski trivaljnik je porabil med 6,5 in 7,0 litra bencina na 100 kilometrov. Zaradi turbine je veliko bolj živahen v mestih, a sem pričakoval še boljšo odzivnost, na avtocesti zaradi obremenitve turbine porabi več. Se pa v dinamiki vožnje pozna več moči in navora. Za nameček turbomotor zadovoljuje emisijskim Normam Euro6 in je bolj ekološki, ima tudi sistem Stop&Start.

 
Konkurenti.

Konkurenca v razredu majhnih mestnih avtomobilov je zaostrena kot še nikoli. Twingo ima številne adute, ki bi znali marsikoga prepričati, da mu dajo prednost pred toyoto aygo, volkswagen up!, škodo citigo, hyundaijem i10 … Če grem po vrsti. Preizkusil sem vse naštete modele in twingo je po mojem mnenju najbolj zabaven in najbolj okreten avtomobil. Turbotrivaljniku, poganja tudi večjega clia in capturja, bi dal tudi zaradi tehnološke in ekološke naprednosti prednost pred šibkejšim atmosferskim motorjem, čeprav je v osnovi 820 evrov dražji. Twingo ima edini motor in pogon zadaj, kar se zna med sneženjem izkazati za šibkost, predvsem pri voznikih, ki so manj vešči vožnje v zimskih razmerah. Twingo je po drugi strani presenetljivo prostoren, bolj kot toyota aygo, premaga ga le hyundai i10, ki je izmed naštetih vozil najbolj „konkreten“ in daje celo občutek, da se sedimo v številko večjem vozilu. Aygo mi je oblikovno še bolj všeč, tudi poraba na testu je pokazala od liter do liter in pol manj bencina na 100 kilometrov, zato pa toyota zaostaja v tehnološkem smislu, saj ima twingo serijsko sistem za opozarjanje na menjavo voznega pasu in tempomat, aygo te opcije sploh nima. VW up!je s sistemom AEB za samodejno zaviranje pri nizkih hitrostih še korak pred konkurenti.

 
Vrednost.

820 evrov je razlike med atmosferskim in turbo motorjem. Pri izhodiščni ceni 8.990 evrih se to zdi veliko, pri nakupu na rok nekaj let, pa pravilna izbira pogona pomeni več kot slabega tisočaka. Obe testni vozili sta bili opremljeni z najvišjo stopnjo opreme dynamique, je bil pa rdeči twingo s turbomotorjem na videz znotraj lepši, saj je imel privlačnejšo ročico petstopenjskega menjalnika in nekaj več dodatkov. Tudi prenosni in odstranljiv predal za 90 evrov, dobrih 300 evrov je bil dražji zaradi posebne kovinske barve, 500 evrov pa zaradi paketa udobje, ki prinaša samodejno klimatsko napravo in samodejni vklop luči. Vsaj zadnje bi moralo biti po mojem mnenju serijsko. Priporočam nakup paketa z multimedijskim sistemom R-link, ki za 800 evrov združuje 7-palčni ekran na dotik, navigacijo in kamero za vzvratno vožnjo, pa še kaj. Za 300 evrov je moč dokupiti še ogrevane sedeže, na žalost pa ne ponuja sistema za samodejno zaviranje pri nizkih hitrostih, tudi zato je na testih trčenj Euro NCAP prejel štiri zvezdice za varnost, kar je še vedno dober rezultat. Razlika v ceni, 11.400 evrov z dodatki za atmosferki motor in 13.150 evrov za turbotrivaljni motor, je upravičena. Izbira pa je vaša.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.