Avto
57 ogledov

Učenci in dijaki ne poznajo električnih koles

LBF TDF 14Z elektri%C4%8Dno kolo Žurnal24 main
Osem osnovnih šol je po oceni nacionalne komisije pripravilo najboljše idejne predloge s področja trajnostne mobilnosti in konkretne načrte za njihovo izvedbo.

Prejeli bodo 20.000 evrov iz Toyotinega sklada za Evropo, da bodo v prihodnjem šolskem letu uresničili inovativne zamisli s področja trajnostne mobilnosti.

Najboljše idejne predloge so pripravile OŠ Brinje Grosuplje, OŠ Grm Novo mesto, OŠ Ljudski vrt Ptuj, OŠ Preserje pri Radomljah, OŠ Šturje Ajdovščina, OŠ Zadobrova Ljubljana, Gimnazija Jožeta Plečnika Ljubljana ter ŠC Celje - Srednja šola za storitvene dejavnosti in logistiko.

Alternativni prevoz iz odpadnih koles

Izvirne in konkretne zamisli slovenskih učencev in dijakov, s katerimi želijo izboljšati trajnostno mobilnost v svojem lokalnem okolju in širše, vključujejo izdelavo kolesa kot alternativnega generatorja energije in kot prevoznega sredstva hkrati. Pri tem načrtujejo uporabo odpadnih koles, so sporočili iz programa Ekošole.

Učenci in dijaki priznavajo, da premalo poznajo električna kolesa, zato želi ena izmed šol nabaviti električno kolo, ki bi ga uporabili kot učni pripomoček, hkrati pa tudi za vsakodnevno uporabo namesto avtomobila med osebjem. Izdelati nameravajo tudi ekološko plovilo. Ker bo njegova osnova kolo, bi hkrati proizvajali elektriko za razsvetljavo, tako da bo primerno tudi za plovbo ponoči.

Tudi leseni avtomobil

Med ostalimi zamislimi so še izdelava skuterja na električni pogon, nadgradnja že v preteklosti izdelanega lesenega avtomobila in zasnova Varne poti v šolo, primerne predvsem za kolesarje in pešce, ter izgradnja kolesarnice. Srednješolci želijo zmanjšati porabo energije tako, da bi avtomobili za vožnjo podnevi uporabljali led žarnice.

Pri uresničevanju zamisli bodo učencem, dijakom ter njihovim mentorjem pomagali strokovnjaki iz Toyotine prodajne in servisne mreže, povezovali pa se bodo tudi s predstavniki organizacij in interesnih združenj za varnost v prometu. Trajnostna mobilnost je izbrana tema petega cikla mednarodnega tekmovanja Okolje in inovacija, ki spodbuja nove praktične in inovativne zamisli ter njihovo dejansko izvedbo.

Peti cikel se je začel lansko šolsko leto, v njem sodelujejo šole iz Slovenije, Danske in Turčije. Tekmovanje organizira program Ekošola v sodelovanju z Mednarodno fundacijo za okoljsko izobraževanje, skladom Toyota za Evropo in podjetjem Toyota Motor Europe.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.