Avto
24 ogledov

Učinkoviti materiali prihodnosti

Smart forvision
1/16
Smart
Družba BASF bo skupaj z družbo Smart na mednarodnem avtosalonu v Frankfurtu predstavila skupni koncept vozila smart forvision, ki združuje futurističen dizajn s tehnologijami, ki temeljijo na energetski učinkovitosti, lahkem ohišju vozila in učinkovitem upravljanju temperature.

Avtomobili prihodnosti potrebujejo materiale in tehnologije, ki zmanjšujejo porabo energije, hkrati pa povečujejo obseg in raven udobja.

Streha v celoti pokrita s sončnimi celicami
Koncept smart forvision je poseben zaradi šesterokotnega preglednega področja na strehi vozila, ki je prva streha, ki je v celoti pokrita s sončnimi celicami. S to tehnologijo oddaja in generira energijo ter učinkovito deluje tudi v primeru pomanjkanja svetlobe, saj generira dovolj energije za pogon multimedijskih komponent in treh ventilatorjev, ki pripomorejo k učinkovitemu upravljanju temperature znotraj vozila. Pod sončnimi celicami je nameščena dodatna novost, in sicer organske svetleče diode (OLED), ki za svoje delovanje porabijo manj kot polovico energije kot varčne žarnice.

Smart forvision | Avtor: Smart Smart
Lahkoten kot peresce
Pri oblikovanju je bil poudarek na zmanjšanju teže vozila. Uporabljena je bila paleta različnih materialov, ki jih je razvila družba BASF. Ohišje in vrata vozila so narejena iz posebnih ogljikovih vlaken, ojačana pa z epoksi smolo, kar celotno ogrodje vozila v primerjavi z jekleno konstrukcijo naredi za kar 50 odstotkov lažje. Platišča koles so narejena iz posebne plastike, ki vozilu prihranijo tri kilograme teže na posamezno kolo. Ti posebni materiali v primerjavi z običajnimi vozili skupno prihranijo do 150 kilogramov teže.

Pozimi vzdržuje toploto
V BASF-u so razvili posebno izolacijsko peno in toplotno odsevno barvo, ki pozimi kabino vozila ohranja toplo, poleti pa jo hladi. Infrardeča odbojna prevleka na stranskih oknih in vetrobranskem steklu vsebuje poseben pigment, ki oddaja posebno toplotno sevanje in s teh ohladi površino avtomobila do 20°C, ventilatorje za hlajenje notranjosti vozila pa poganjajo strešne sončne celice. Namesto običajnih grelnikov sedežev je za smart forvision uporabljen koncept tehnologije e-tekstila. Zelo tanka tkanina je prekrita s prevodno prevleko, ki pozimi zagotavlja učinkovito gretje telesa, od običajnih grelnikov sedežev pa je lažja za kar 10 do 20 odstotkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice