Avto
35 ogledov

Umrl eden najbolj znanih Američanov

Carroll Shelby
1/31
Žurnal24 main
V 89. letu starosti je v Dallasu umrla legenda ameriške avtomobilske industrije, oče slavne shelby cobre, Carroll Shelby.

Čeprav se je že več mesecev govorilo o tem, da je Shelby zelo bolan, je sam govorice zanikal. Pred tremi meseci so ga zaradi pljučnice sprejeli v bolnišnico.

Shelby je eden najbolj prepoznavnih v ameriški avtomobilski industriji. Rodil se je leta 1923, slavo pa spisal že konec štiridesetih let prejšnjega stoletja, ko je redno zmagoval na lokalnih dirkah v Teksasu. MG ga je pozval, da se profesionalno udeleži dirk v Evropi, kjer ga je spoznal ves svet. Leta 1959 je z aston martinom zmagal na sloviti dirki 24 ur Le Mansa.

Shelby cobra je postal hollywoodska uspešnica. Med drugim se je pojavljal v film | Avtor: Proizvajalec Proizvajalec
Zaradi težav s srcem se je za dirkača upokojil dokaj hitro, prosti čas pa je izkoristil za razvoj in proizvodnjo enega najbolj znanih avtomobilov v zgodovini – shelby cobre. V šestdesetih letih je sodeloval s Fordom, rezultat sodelovanja so bili slavni modeli mustang, delal pa je tudi na projektu forda GT40, ki je med letoma 1966 in 1969 štirikrat zapored slavil zmago na dirki za 24 ur Le Mansa.

Na avtomobilistično sceno se je spet vrnil v zgodnjih osemdesetih letih, ko je sodeloval s Chryslerjem. Skupaj so naredil slavni shelby dodge, sodeloval pa je tudi pri projektu viper. V Ford se je vrnil leta 2007, ko je predstavil nekatere od najbolj zmogljivih različic mustanga vseh časov, kot je serijski mustang z motorjem V8 in 494 kilovatov moči (662 KM).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.