Avto
23149 ogledov

Unija jasna: Slovenija ne sme dovoliti ruskih tablic!

Ruske tablice Profimedia
Evropska komisija je potrdila, da ruskim državljanom na ozemlje Unije po novem ni več dovoljeno pripeljati vozil in določenih dobrin, tudi če gre za osebno rabo. Vozila je treba zapleniti.

Evropska unija je nedavno sprejela nov, že 12. paket sankcij proti Rusiji zaradi njene vojaške agresije nad Ukrajino. Ena ključnih novosti paketa je, da ruski državljani po novem sploh ne smejo več prečkati meje z avti. Doslej je to veljalo le za luksuzne avte, po novem pa so članice ob prehodu dolžne zapleniti tudi ruske avte nižjih vrednosti, ne glede na to, ali se uporabljajo za poslovno ali zasebno rabo. Navedene so le zelo redke izjeme.

Takšno tolmačenje sankcij je postalo uradno, potem ko je Evropska komisija v petek na svojih spletnih straneh objavila odgovore na nekatera najbolj pogosta vprašanja v povezavi z zadnjim svežnjem sankcij. 

V tem trenutku pa še ni jasno, kaj bo z ruskimi vozili, ki so že na ozemlju Unije, saj govorec Komisije ni podal jasne razlage. Tudi v Sloveniji je mogoče videti precej vozil, ki imajo ruske tablice. Na Žurnalu24 smo prosili za dodatna pojasnila. 

Ruske tablice | Avtor: Profimedia Profimedia

Nove sankcije veljajo tudi za dobrine osebne narave. Ruski državljani torej v EU ne smejo prinesti niti osebne kozmetike ali mobilnih telefonov, celo toaletnega papirja ne, poroča Reuters. Kot je pojasnil govorec komisije, pa predmet zasega ne bi bila oblačila, ki jih ima na sebi ruski državljan ob prečkanju meje.

Ostre besede Putinovega jastreba

Na takšno zaostritev sankcij so se na ruskem zunanjem ministrstvu odzvali zelo ostro in ukrepe označili za rasistične. Nekdanji ruski predsednik in premier Dimitrij Medvedjev, ki velja za militantnega 'jastreba', pa je ocenil, da je EU pravkar pljunila v obraze vseh Rusov. Unijo je obtožil, da z Rusi ravna kot s "pol-živalmi s slabim rodovnikom." Medvedjev predlaga začasno prekinitev diplomatskih odnosov z EU.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 105
  • Avatar Kimberley-Echo
    Kimberley-Echo 20:37 12.september 2023.

    Verjetno večina ve kaj pomeni umik veleposlanikov in atašejev domov?!

  • Avatar Uroš Fric
    uros8 19:59 12.september 2023.

    Evro-ameriški nacifašizem se krepi. Žalostno.

  • Soljatar 15:09 12.september 2023.

    poleg zaplembe premoženja je potrebno deportirati vse ruske državljane ven iz teritorija EU in seveda izgnat vse ruske diplomate....vsi Rusi, ki se trenutno nahajajo v EU so sumljivi, popolnoma nobenemu ni za zaupat, velika verjetnost je da so vpleteni v ...prikaži več kriminal in povezani s putinovim režimom.