Avto
33 ogledov

Usodno zehanje za volanom

Zaspanost Profimedias
Vozniki, pred odhodom na počitniško pot nikar ne precenjujte svojih sposobnosti. Veste, katere nočne ure vožnje so najnevarnejše?

Ob pričetku glavne poletne turistične sezone na Agenciji za varnost v prometu opozarjajo, naj se vozniki na pot odpravijo predvsem spočiti. Če začutijo utrujenost ali zaspanost, pa naj nemudoma poiščejo prostor za počitek. Zaradi zaspanosti se namreč zgodi več kot desetina prometnih nesreč.

Kot je pojasnil Andrej Justinek z agencije, se ljudje proti zaspanosti praktično ne moremo boriti, saj ji v končni fazi vsi podležemo. Tveganje za nesrečo pa je še za 4,5-krat večje, če denimo spimo manj kot pet ur na noč. Če te podatke apliciramo na zgodnjo jutranjo vožnjo in na vožnjo v popoldanski vročini, se to tveganje še poveča.

Štiri nevarne nočne ure

Vožnja ponoči, zlasti med drugo in šesto uro zjutraj, je še posebej nevarna, zato Justinek svetuje, da se nočni vožnji izogibamo, če ni posebne nuje. Prav tako pa smo zaspani med 12. in 14. uro, zlasti po kosilu, četudi je polna sončna svetloba.

Če nameravamo voziti, je torej pred tem vedno treba dovolj spati, treba je načrtovati tudi postanke, denimo na vsaki dve uri. Če voznik začuti zaspanost, naj se ustavi in si odpočije takoj in naj ne predvideva, da bo morebiti zdržal še do naslednjega avtocestnega počivališča. Ne dotakne naj se alkohola ali jemlje zdravil, ob sebi pa naj ima sogovornika, je poudaril Justinek.

Tisti občutek v očeh bi moral biti znak za alarm!

Simptomi zaspanosti so zehanje, pekoče oči, mežikanje, dvojni vid in kinkanje. Takrat voznik na cesti izgubi pozornost in ne reagira, kot bi moral. Izgublja smer vožnje in pozablja, kakšno pot je prevozil v zadnjih kilometrih. Zgodi se tudi, da zaide na nasprotni pas ali pa v robnik, je povedal Justinek. Na nekaterih cestah je sicer zvočni trak, ki pa je po njegovih besedah lahko tudi nevarna potuha.

Ne priznajo, da ne zmorejo več

Lea Dolenc Grošelj z Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana je poudarila, da so motnje spanja za udeležence v prometu zelo nevarne. Problem vidi zlasti v tem, da ljudje dostikrat ne priznajo, da so zaspani.

Posebej je opozorila na to, da je že več kot desetina poklicnih voznikov imela nesreče zaradi zaspanosti. Med tvegane skupine pa je poleg ljudi z motnjami spanja uvrstila tudi tiste s prekomerno telesno težo.

Nikoli več ne bo hodil

Ivo Ozebek iz zavoda Vozim pa je na novinarski konferenci predstavil svojo izkušnjo. Kljub temu, da se ni dotaknil alkohola, ga je dolgotrajna, več kot 600-kilometrska vožnja, tako utrudila, da je zaspal za volanom in doživel hudo nesrečo. Zaradi nje danes ne more hoditi, kljub temu pa ohranja pozitiven odnos do življenja. Svojo izkušnjo deli z mnogimi mladimi in jih opozarja na nevarnosti vožnje v utrujenem ali zaspanem stanju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.